Μεγάλη πτώση κατά 4,28% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μεγάλη πτώση κατά 4,28% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας μάλιστα ανησυχητικές διαστάσεις, με τον τζίρο να εκτοξεύεται σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ και με τους εγχώριους αναλυτές να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τους λόγους που οδήγησαν τους επενδυτές σε αυτές τις επιθετικές πωλήσεις. Αξίζει να σημειώσουμε πως μέσα σε μόλις δύο ημέρες, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε κατά 3 δισ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έχασε 55 μονάδες ή 6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά πάνω από 12%, και όλα αυτά εν μέσω ενός μπαράζ θετικών εκθέσεων από τους διεθνείς οίκους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε αυτό το κύμα ρευστοποιήσεων παρασύρθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει χθες στο 2,2%. Αξίζει να σημειώσουμε πως ούτε ένα blue chip δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες, η Lamda Development (-6,97%), η ΔΕΗ (-6,95%), η «Ελλάκτωρ» (-6,08%), η Jumbo (-5,64%), η Fourlis (-5,17%) και η «Σαράντης» (-5,03%).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,28% στις 840,58 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 103,97 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης απώλεσε 4,12%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 5,10% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,41% στις 736,28 μονάδες. Η Εθνική έκλεισε στο -4,58%, η Alpha Bank στο -6,98%, η Eurobank στο -5,09%, ενώ ισχυρή βουτιά 10,3% σημείωσε η Πειραιώς.

Εξηγώντας στην «Κ» τη χθεσινή, ιδιαίτερα κακή εικόνα της αγοράς, οι αναλυτές επισημαίνουν τέσσερις πολύ συγκεκριμένους λόγους που οδήγησαν στη «βουτιά» του Χ.Α. Πρώτον, όπως σημειώνουν, σημαντικό ρόλο έπαιξαν χθες, όπως και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι κινήσεις ρευστοποιήσεων, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, των υψηλών βραχυπρόθεσμων κερδών που έχουν σημειωθεί (με βάση το γνωστό ρητό της αγοράς «αγοράζω στη φήμη, πουλάω στην είδηση»). Δεύτερος λόγος που έριξε το Χ.Α. είναι οι εξελίξεις με τον ΟΠΑΠ, που ουσιαστικά δείχνουν ότι η διοίκηση θεωρεί το fair value της εταιρείας να είναι 10% χαμηλότερα, παρασύροντας έτσι και άλλους τίτλους οι οποίοι, κατά τις εκτιμήσεις κάποιων χαρτοφυλακίων, μπορεί και αυτοί να αξίζουν λιγότερο από ό,τι δείχνει το ταμπλό (τάση relative valuation). Τρίτον, οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ, οι οποίες δείχνουν ότι οι πιστωτές δεν δέχονται διαπραγμάτευση στα πλεονάσματα, κάτι που βρίσκεται ωστόσο στην ατζέντα της Ν.Δ. Τέλος, πολλοί επενδυτές μπήκαν στο Χ.Α. με λεγόμενο «αέρα» (δηλαδή margin – όπου ισχύει περιθώριο εξόφλησης δύο ημερών) για να παίξουν την Παρασκευή «το ράλι της αγοράς λόγω της εκλογής Μητσοτάκη», το οποίο δεν βγήκε, οπότε χθες έπρεπε να κλείσουν θέσεις, πολλαπλασιάζοντας τις πωλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή