Η ηλεκτρική καρέκλα του νέου επιτρόπου Εμπορίου της Κομισιόν

Η ηλεκτρική καρέκλα του νέου επιτρόπου Εμπορίου της Κομισιόν

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν ικανό και ευέλικτο διαπραγματευτή στη θέση της Σεσίλια Μάλμστρομ καλείται να επιλέξει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εως τον Νοέμβριο, η υφιστάμενη επίτροπος Εμπορίου θα συνεχίσει να διαχειρίζεται ένα από τα πιο δύσκολα χαρτοφυλάκια στην Ε.Ε. Η Μάλμστρομ ήρθε αντιμέτωπη με μια ανατρεπτική πραγματικότητα σε σχέση με τα δεδομένα που επικρατούν στο παγκόσμιο εμπόριο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν υιοθετήσει μια πολιτική προστατευτισμού, που πρακτικά σημαίνει πως η Ουάσιγκτον έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της. Αυτό δεν ανάγκασε μόνον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαράξει μια νέα στρατηγική απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και να αναζητήσει ή να επιταχύνει τη σύναψη νέων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες.

Στην ατζέντα της Κομισιόν για το εμπόριο περιλαμβάνεται μια σειρά θεμάτων. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Airbus εισπράττει κρατικές επιδοτήσεις που της προσδίδουν ένα άδικο πλεονέκτημα εις βάρος της Boeing.

Η Ουάσιγκτον έχει μάλιστα απειλήσει με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, συνολικού ύψους 11 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα στην υπόθεση Airbus – Boeing. Σε εκκρεμότητα είναι, επίσης, το ζήτημα της επιβολής ή όχι δασμών από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αυτοκινήτων.

Παράλληλα, η Ε.Ε. στοχεύει στη χάραξη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέσα στο επόμενο έτος, ή ακόμη και το 2021, θα ζητηθεί η έγκριση των κυβερνήσεων για τη συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες της Mercosur, της κοινής αγοράς που έχουν δημιουργήσει η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. Σε βαθύτερο χρονικό ορίζοντα αναμένεται να συζητηθούν εμπορικές συμφωνίες με την Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.

Ενα ακόμη ζήτημα που παραμένει ανοικτό είναι ο εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ κατά της Κίνας, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Τόσο η Μάλμστρομ όσο και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ε.Ε. έχουν επισημάνει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της πολιτικής προστατευτισμού που ασκούν οι ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή