Οι μεγάλες προκλήσεις των νέων υπουργών

Οι μεγάλες προκλήσεις των νέων υπουργών

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι περίμεναν εντάσεις και υψηλούς τόνους, στη χθεσινή αλλαγή σκυτάλης στα υπουργεία, απογοητεύθηκαν. Οι αντεγκλήσεις της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, και γενικότερα κατά τους προηγούμενους μήνες, έδωσαν τη θέση τους σε μια… όαση πολιτικού πολιτισμού από τις εκλογές της Κυριακής και μετά, που αποτυπώθηκε κατ’ αρχάς στην υποδοχή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από τον κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κλίμα χθες, στα περισσότερα υπουργεία, ήταν εξαιρετικά ήπιο, και τόσο οι υπουργοί της Ν.Δ. που ανέλαβαν καθήκοντα όσο και εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν επέλεξαν να υιοθετήσουν χαμηλούς τόνους, με αποτέλεσμα να επικρατήσει κλίμα συναινετικό, που στις περισσότερες περιπτώσεις διακρίθηκε από τη διαβεβαίωση των καινούργιων ότι δεν έρχονται σαν οδοστρωτήρες για να ισοπεδώσουν αδιακρίτως όσα έκαναν οι προκάτοχοί τους και από τις παραινέσεις των απερχομένων να δοθεί συνέχεια σε πολιτικές που η υλοποίησή τους δείχνει να αποτελεί κοινό τόπο. Ως εξαίρεση μπορεί να αναφερθεί το υπουργείο Πολιτισμού, όπου το κλίμα δεν ήταν και τόσο εγκάρδιο, ενώ επικριτικές αναφορές υπήρξαν και στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε σχέση, όμως, με την επιλογή συγχώνευσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η κινητικότητα που καταγράφεται στην κυβερνητική ηγεσία επιβεβαιώνει την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να δρομολογήσει με ταχύτητα μια σειρά από παρεμβάσεις σε ζητήματα που αξιολογεί ως κομβικά για την κυβέρνησή του. Ηδη χθες αναρτήθηκαν τα ΦΕΚ με σημαντικές τροποποιήσεις στη δομή της κυβέρνησης και στις αρμοδιότητες των υπουργείων, τροποποιήσεις που δίνουν σαφές στίγμα για τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Παράλληλα, τα νέα κυβερνητικά στελέχη έδωσαν εικόνα των προτεραιοτήτων, οι οποίες συχνά επιβάλλονται από τα δεδομένα που καλούνται να διαχειριστούν. Ετσι, ασφαλώς και στον τομέα της ενέργειας η επίλυση του γόρδιου δεσμού της ΔΕΗ είναι προτεραιότητα, ενώ στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα «τρέξουν» το θέμα της χορήγησης μεγάλου αριθμού συντάξεων που εκκρεμούν επί μακρόν. Σε συμβολικό επίπεδο, διακρίνεται η συνάντηση που είχε χθες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης με τον Οδυσσέα Αθανασίου της Lamda Development για το Ελληνικό, καθώς και η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην προτεραιότητα στις φοροελαφρύνσεις.

Αυτό που καθίσταται σαφές από τα πρώτα Προεδρικά Διατάγματα με την κατανομή αρμοδιοτήτων ανά υπουργείο είναι ότι η νέα κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ψηφιακή διακυβέρνηση, ένα μεγάλο στοίχημα για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση πόρων, την πάταξη της διαφθοράς, την απλοποίηση των διαδικασιών σε κάθε επίπεδο επικοινωνίας του πολίτη με τον κρατικό μηχανισμό. Ετσι, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταφέρονται από τα άλλα υπουργεία οι γραμματείες και υπηρεσίες που αφορούν την ψηφιακή και ηλεκτρονική μετάβαση, όπως, για παράδειγμα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από το υπουργείο Οικονομικών, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι διευθύνσεις για τις δημόσιες συμβάσεις από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. από το υπουργείο Εργασίας, η εταιρεία «Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας» και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου από το υπουργείο Παιδείας.

Πέραν αυτών, επιλογή της κυβερνητικής ηγεσίας είναι να επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών μια σειρά από υπηρεσίες που αφορούν την οικονομική διπλωματία και οι οποίες είχαν περάσει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Και, ασφαλώς, σε επίπεδο νομοθετικού έργου έχει ήδη δοθεί το στίγμα των παρεμβάσεων που αναμένονται στον Ποινικό Κώδικα και στο πανεπιστημιακό άσυλο. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γ. Δρόσος και ο πρόεδρος του ΑΠΕ Μ. Ψύλος συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Τύπου Στ. Πέτσα και του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Τους ζητήθηκε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την αντικατάστασή τους, κάτι που υπολογίζεται πως θα γίνει περί τα τέλη Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή