Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Θαρραλέες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Θαρραλέες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας θα επισκεφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κίνηση που καταδεικνύει τη βαρύτητα που δίνει στο χαρτοφυλάκιο. Χθες, με μία λιτή, σύντομη ομιλία η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρέλαβε από την απερχόμενη ηγεσία. Μία από τις πρώτες εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει η νέα ηγεσία είναι η διαδικασία για τους διορισμούς εκπαιδευτικών. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο απερχόμενος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου στην κ. Κεραμέως, έχουν υποβληθεί περίπου 42.000 αιτήσεις για τους 4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή και η διαδικασία συνεχίζεται. Ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί με δεδομένο ότι θα πρέπει να καλυφθούν και οι θέσεις αναπληρωτών. Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι ο αριθμός των αναπληρωτών ανέρχεται φέτος στις 37.000, και ο προϋπολογισμός πιστώσεων αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2019-20 στα 550.000.000 ευρώ.

«Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Παιδεία, το οποίο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο και έκτοτε διαρκώς βελτιώνεται μετά από διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εισάγει μια συνολική και σε βάθος τομή, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Και το πρόγραμμα αυτό είναι γνωστό», ανέφερε η κ. Κεραμέως, με την αρχή να γίνεται από την κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ και την επανεξέταση αποφάσεων για νέες ιδρύσεις τμημάτων στα ΑΕΙ όπως η Νομική Πατρών. «Σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν», πρόσθεσε κάνοντας μία διακριτή αναφορά στα θρησκεύματα. «Ο συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία, και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του Κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε αυτές τις επιταγές. Σε αυτή την αποστολή, καλώ τους Ιεράρχες, τους Ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας», είπε.

Από την πλευρά του, ο αναπλ. υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης έκανε μικρό απολογισμό του έργου του, ενώ ο κ. Γαβρόγλου άφησε αιχμή για τη μεταφορά του τομέα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή