Υπουργείο Εξωτερικών – Ν. Δένδιας: Συναίνεση στην εξωτερική πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών – Ν. Δένδιας: Συναίνεση στην εξωτερική πολιτική

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα ηπιότητας και με εμφανή τη διάθεση για χαμηλούς τόνους κινήθηκε η τυπική τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε ευθύς εξαρχής στην πρώτη τοποθέτησή του ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα, στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το τελετουργικού χαρακτήρα χθεσινό βήμα για ουσιαστική τοποθέτηση επί της εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο τόνισε ότι ο ίδιος και το υπόλοιπο ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών «θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό». Ο απελθών υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στο Κυπριακό, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι ο κ. Δένδιας θα συνεχίσει με μια πολιτική βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας. Επί της ουσίας, το νέο ΥΠΕΞ ήδη προικίστηκε με μια σημαντική προσθήκη επαγγελματιών του Δημοσίου, τους ακολούθους Τύπου, που τα τελευταία χρόνια παρέμεναν στη Γραμματεία Τύπου, ουσιαστικά ευρισκόμενοι σε εκκρεμότητα και δίχως να αξιοποιούνται.

Συγκεκριμένα, στο υπ. Εξωτερικών μεταφέρονται η Διεύθυνση Διεθνούς Επικοινωνίας, η Διεύθυνση Διπλωματίας ΜΜΕ μαζί και τα γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού της Γ.Γ. Ενημέρωσης, όπως και το προσωπικό που υπηρετεί εκεί μαζί με τον κλάδο συμβούλων και γραμματέων Επικοινωνίας της ίδιας Γ.Γ. Σε γενικές γραμμές προκύπτει μια προσπάθεια ανάδειξης της οικονομικής διπλωματίας. Στην εποπτεία του ΥΠΕΞ μεταφέρονται η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, αλλά και υπηρεσίες του εξωτερικού όπως το γραφείο οικονομικού συμβούλου στη Γενεύη, που μετονομάζεται σε Γραφείο Οικονομικής Διπλωματίας, και η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή