Υπουργείο Εθνικής Αμυνας: «Αντίδραση στις προκλήσεις με περίσκεψη και σθένος»

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας: «Αντίδραση στις προκλήσεις με περίσκεψη και σθένος»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κοινή διαπίστωση των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και συμφωνία επί των βασικών παραμέτρων που οφείλει να έχει η άμυνα ενός σύγχρονου κράτους, πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή του αξιώματος του υπουργού Εθνικής Αμυνας ανάμεσα στον νέο κάτοχό του Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον απελθόντα Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε και το πρώτο μήνυμά του ως υπ. Εθνικής Αμυνας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν της αρέσει όμως και να προκαλείται. Και όταν προκαλείται, οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μη φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις».

Την ίδια στιγμή, η ανησυχία τρίτων δυνάμεων για τη δράση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ εξακολουθεί να εκφράζεται εντόνως. Το ρωσικό υπ. Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα, όπου τονίζεται ότι «η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων λύσης του κυπριακού προβλήματος». Χθες, το γαλλικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την Τουρκία «να απέχει από κάθε δράση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το αιγυπτιακό υπ. Εξωτερικών. Οι τουρκικές γεωτρήσεις προκάλεσαν και την αντίδραση της Αθήνας. Με ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών η αποστολή του «Γιαβούζ» στην Καρπασία περιγράφεται ως «μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή