Κανελόνια βαρκελωνέζικα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: 4-6 / Προετοιμασία: 15' / Χρόνος: περίπου 1 ώρα + 20΄

Τα κανελόνια είναι ακόμη ένας τύπος ζυμαρικών που χρησιμοποιείται στην περιοχή της Καταλονίας. Είναι ένα χαρακτηριστικό πιάτο της Βαρκελώνης και αποτελεί «διασκευή» του αρχικού πιάτου που έφεραν μαζί τους οι Ιταλοί μετανάστες που ήρθαν στην πόλη τον 19ο αιώνα.

 

Υλικά

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 130 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 120 γρ. χοιρινός κιμάς
  • 200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα (αν δεν θέλουμε να βάλουμε συκωτάκια, αντικαθιστούμε με 200 γρ. επιπλέον κιμά, μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 πράσο, μόνο το λευκό τμήμα, ψιλοκομμένο
  • 2½ κουτ. σούπας σέρι (σε κάβες και μεγάλα σούπερ μάρκετ), εναλλακτικά Μοσχάτος Λήμνου ή Vinsanto Σαντορίνης
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • 4 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. (1 πακέτο) κανελόνια
  • 100 ml συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 100 γρ. τριμμένο τυρί μαντσέγο (manchego) ή παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα

  • 70 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε τους κιμάδες, τα συκωτάκια κοτόπουλου (αν βάλουμε), το κρεμμύδι και το πράσο για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα, σπάζοντας τυχόν σβόλους του κιμά με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το σέρι, το θυμάρι, την ντομάτα και τον μισό μαϊντανό, και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα του κιμά, με κουτάλι του γλυκού. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ και βάζουμε τα γεμισμένα κανελόνια στη σειρά, δίπλα-δίπλα.

Για τη σάλτσα: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει αργά, ανακατεύοντας με σύρμα, για 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Περιχύνουμε με τη λευκή σάλτσα και σκορπίζουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας. Ρίχνουμε από πάνω το τριμμένο τυρί και ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά. Γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή