Δέσμευση για υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό

Δέσμευση για υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό προχώρησε χθες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης. Η πρώτη συνάντηση που είχε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, προκειμένου να συζητήσουν τις εκκρεμότητες αλλά και τις πιθανές εμπλοκές που δημιούργησε η επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την επένδυση στο Ελληνικό. Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή αυτό το έργο να γίνει και αυτό θα γίνει!».

Λίγο νωρίτερα, με περισσή αβροφροσύνη τόσο από τον απερχόμενο υπουργό όσο και από τον νέο πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο πλέον μετονομάζεται σε υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η τελετή παράδοσης – παραλαβής. Ο μεν νέος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, ο δε απερχόμενος υπουργός Γιάννης Δραγασάκης υπενθύμισε ότι κάποιες νομοθετικές του πρωτοβουλίες υπερψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και από τη Νέα Δημοκρατία και δήλωσε ότι προσβλέπει σε ειλικρινή προγραμματική αντιπαράθεση, αλλά και σε γόνιμη συνεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.

«Δεν έχω σκοπό να κάνω ξανά διακοπές τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία περίοδο χάριτος», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, δίνοντας το στίγμα του για τους ρυθμούς στους οποίους θα επιδιώξει να λειτουργήσει το υπουργείο υπό την εποπτεία του, με στόχο την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. «Η ανάπτυξη δεν έρχεται διά μαγείας. Δημιουργείται», τόνισε, προσθέτοντας ότι βασική μέριμνα θα είναι, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία, να δοθούν σοβαρά κίνητρα για επενδύσεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα εξετάσει στις αμέσως επόμενες ημέρες και όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης (σ.σ. πρόκειται για τα νομοσχέδια για τις μικροπιστώσεις και για την αναμόρφωση του σχεδιασμού του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων), με στόχο να προωθήσει αυτές στις οποίες είναι σύμφωνη η νέα κυβέρνηση. «Δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να χτίσουμε αυτά που είναι σωστά. Δεν απαξιώνω καθόλου το έργο των προκατόχων μου», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε μια προσπάθεια δε να αμβλύνει τους φόβους περί ρεβανσισμού, απευθυνόμενος στο προσωπικό του υπουργείου δήλωσε ότι επιθυμεί να γνωρίσει τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά και επεσήμανε ότι δεν έχει να φοβάται κανείς τίποτα.

Ο κ. Δραγασάκης, από την πλευρά του, έκανε έναν απολογισμό του έργου του, επισημαίνοντας ότι παραδίδει το υπουργείο σε πλήρη λειτουργία και δηλώνοντας ότι θα παρέχει ενημέρωση στον διάδοχό του όπου χρειαστεί. Ο απερχόμενος υπουργός δεν παράλειψε, πάντως, να αφήσει αιχμές για την απόφαση του νέου πρωθυπουργού να μεταφέρει αρμοδιότητες για την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, αιχμές τις οποίες ο κ. Γεωργιάδης δεν σχολίασε.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2019, μεταφέρονται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο υπουργείο Εξωτερικών ο κύριος οργανισμός για την υποδοχή επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, ο Enterprise Greece.

Ακόμη, φεύγει από το υπουργείο η αρμοδιότητα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία πλέον υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή