Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/07/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει αναζήτηση νέας διοίκησης στη ΔΕΗ

Σχόλια για παραμονή του Μανόλη Παναγιωτάκη (φωτ.) στη διοίκηση της ΔΕΗ πυροδότησε η παρουσία του στη χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα σχόλια ενισχύθηκαν όταν ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για τη ΔΕΗ, διαχώρισε το πρόβλημα από τη διοίκηση της εταιρείας, λέγοντας ότι «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων». Βεβαίως, όταν κλήθηκε λίγο αργότερα από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει αυτή την αναφορά του, από όσα είπε ο υπουργός έγινε σαφές ότι δεν είχε να κάνει με προθέσεις παραμονής του κ. Παναγιωτάκη στο τιμόνι της ΔΕΗ αλλά με το ήθος πολιτικού πολιτισμού που διακρίνει τον ίδιο. Αλλωστε, οι επαφές για την αντικατάσταση της διοίκησης της ΔΕΗ έχουν ήδη ξεκινήσει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία για ευνόητους λόγους, γι’ αυτό και το πιθανότερο είναι ο κ. Χατζηδάκης να ζητήσει την παραίτηση του κ. Παναγιωτάκη, η οποία θα βρίσκεται στη διάθεσή του μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης.

Υπερταμείο με ζημίες 1 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2019

Ζημίες ύψους 1 εκατ. ευρώ παρουσίασε το α΄ τρίμηνο του 2019 η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Η εταιρεία, γνωστή και ως υπερταμείο, παρουσίασε μηδενικά έσοδα, δεδομένου ότι τους τρεις πρώτους μήνες του έτους δεν υπήρξε κάποια καταβολή μερίσματος από τις θυγατρικές της επιχειρήσεις. Η εταιρεία έχει μοναδική πηγή εσόδων τα μερίσματα από τις συμμετοχές στις θυγατρικές της επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, τα έξοδα ξεπέρασαν το 1,2 εκατ. ευρώ, κυρίως μισθοδοσία. Ωστόσο, χρηματοοικονομικά έσοδα ύψους περίπου 0,15 εκατ. ευρώ περιόρισαν τη ζημία σε 1,05 εκατ. ευρώ.

Citi: Η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευθεί το πλεόνασμα

Παρά τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της Δευτέρας, η Citigroup επιμένει ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πείσει τους πιστωτές για τη μείωση των πλεονασμάτων. Οπως επισημαίνει σε σημείωμα προς τους πελάτες της, αν και ο δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή των εκτεταμένων φορολογικών περικοπών είναι περιορισμένος, ωστόσο η επαναδιαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι δυνατή, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείξει προθυμία και ικανότητα να προωθήσει πολιτικά δύσκολα μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της ανάπτυξης.

Οι δύο αφανείς ήρωες των διαπραγματεύσεων

Είπε μια μεγάλη αλήθεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας από το υπουργείο. «Χρειάζεται», είπε, «μια ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Δημήτρη Παπαγιαννάκο και στον κ. Δημήτρη Λιάκο για την εξαιρετική συμβολή τους. Χωρίς αυτούς τους δύο δεν θα είχαμε φθάσει ούτε στη μέση του δρόμου για τη διαπραγμάτευση». Ο Δ. Λιάκος ήταν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ο Δ. Παπαγιαννάκος ήταν γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης. Και οι δύο συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό που όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θεωρούν το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ, την έξοδο από το μνημόνιο. Και οι δύο επίσης στοχοποιήθηκαν από τους μισούς υπουργούς και βάλε, επειδή τους πίεζαν να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα. Κάτι που δημοσίως μέχρι χθες δεν τους αναγνώρισε κανένας, ούτε ο πρωθυπουργός. Ενώ για τον Πολάκη τα εύσημα περίσσεψαν.

Το μισό πορτρέτο του Ευκλ. Τσακαλώτου

Τον έψαχνε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Γιώργο Χουλιαράκη χθες στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών και δεν τον έβρισκε. Ετσι, εκφώνησε την ομιλία του μόνο με την Κατερίνα Παπανάτσιου δίπλα του από την απερχόμενη κυβέρνηση. Τελικά ο Χουλιαράκης εντοπίστηκε προς το τέλος της τελετής κάπου πίσω από τις κάμερες, κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είναι γνωστή η δύσκολη σχέση του με τη δημοσιότητα. Ο κ. Τσακαλώτος εκθείασε, πάντως, την πολύ καλή σχέση τού μέχρι χθες προϊσταμένου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τους αριθμούς. Οπως είπε, «αν υπάρχει ένα νούμερο που δεν το ξέρει ο Χουλιαράκης, δεν αξίζει να το ξέρει κανείς». Ο ίδιος ο απερχόμενος υπουργός, παρότι έδειχνε σαφώς στα κάτω του χθες, δεν παρέλειψε τα αστειάκια του και διεκδίκησε μισό πορτρέτο στην αίθουσα Παπαληγούρα στο υπουργείο, όπου έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες των προηγούμενων υπουργών μέχρι το μνημόνιο, καθώς έκανε κι ο ίδιος υπουργός έναν χρόνο εκτός μνημονίου!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή