Αφιέρωμα Κρήτη: Made in Crete

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά κρητικά brands υψηλής αισθητικής αποδεικνύουν πόσο δημιουργικός μπορεί να γίνει κανείς στον τόπο του.

EA CERAMIC STUDIO

Ema Ramanskaite, Άρης Ταμπάτσικος

Οι ea ceramic studio χρησιμοποιούν τον πηλό για να αφηγηθούν ιστορίες από το παρελθόν με απλότητα και χιούμορ. Αξιοποιώντας φόρμες εμπνευσμένες από αρχαία αγγεία, χρώματα, κόμικς κ.ά., δημιουργούν αντικείμενα καθημερινής χρήσης που είναι σύγχρονα και λειτουργικά. Στη δουλειά τους, το χθες συνομιλεί με το σήμερα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το MINO, ένα μπουκάλι που παραπέμπει σε ένα μινωικό σκεύος το οποίο προοριζόταν για την αποθήκευση πολύτιμων υγρών, όπως λάδι ή αρώματα. Τα έργα τους είναι στην ουσία μικρά ή μεγαλύτερα γλυπτά και κάθε κομμάτι μοναδικό, καθώς όλα φτιάχνονται στο χέρι και δεν επαναλαμβάνονται ποτέ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το studio ιδρύθηκε το 2011 και βρίσκεται στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου, χωριό γνωστό για τα παραδοσιακά κεραμεία του. Για το 2019 παρουσιάζουν μια σειρά αντικειμένων φτιαγμένων από πηλό stoneware υψηλής θερμοκρασίας, που μοιάζει στην όψη με το σκυρόδεμα. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό υλικό, που καθιστά τα αντικείμενα κατάλληλα για βαριά χρήση (εστιατόρια και πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων).

• Μαργαρίτες Ρεθύμνου, τηλ. 6983-232787, eaceramicstudio.com


KYRVAN

Μυρτώ & Εύη Κριτσωτάκη, Μαριάννα Κοντοπόδη

Αφιέρωμα Κρήτη: Made in Crete-1

Τρεις ταλαντούχες σχεδιάστριες, οι αδελφές Μυρτώ και Εύη Κριτσωτάκη και η παιδική τους φίλη Μαριάννα Κοντοπόδη, δημιούργησαν τα Kyrvan, μια σειρά από εσπαντρίγιες που φτιάχνονται εξ ολοκλήρου στο χέρι από έμπειρους τεχνίτες στην Κρήτη και ξεχωρίζουν για το εκλεπτυσμένο στιλ τους. Από μικρές, τους άρεσαν οι τέχνες, η μόδα και φυσικά να φορούν εσπαντρίγιες. Kyrvan – Κύρβα είναι η αρχαία ονομασία της Ιεράπετρας, που αποτελεί τόπο καταγωγής και των τριών.

Παρότι πρόκειται για ένα εποχικό, συχνά αναλώσιμο παπούτσι, στα Kyrvan δίνεται η προσοχή ενός κανονικού υποδήματος με υψηλή ποιότητα κατασκευής, παραδοσιακά μοτίβα, αλλά απόλυτα σύγχρονη αισθητική. Κάθε ζευγάρι περνάει από 20 στάδια επεξεργασίας στο χέρι και χρειάζονται τέσσερις ώρες για να ολοκληρωθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάθε κωδικός είναι μοναδικός και παράγεται σε περιορισμένο αριθμό.

Η νέα συλλογή για το Καλοκαίρι 2019 εμπνέεται από αιγυπτιακά σύμβολα, αρ ντεκό παραστάσεις, σχέδια από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά και μελέτες βοτανολογίας. Πολύχρωμα μοτίβα κεντιούνται πάνω σε δέρμα, σουέντ και υφαντό ύφασμα με τρόπο που κρατάει ζωντανή την παλαιότατη τέχνη της χειροποίητης υποδηματοποιίας. Οι εσπαντρίγιες Kyrvan συσκευάζονται σε χειροποίητη κρητική υφαντή τσάντα, τη «βούργια», φτιαγμένη από 100% βαμβάκι. Οι αγρότες της κρητικής υπαίθρου χρησιμοποιούσαν τη βούργια για να μεταφέρουν το φαγητό και το φλασκί τους με το κρασί.

Σε επιλεγμένα σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο e-shop kyrvanshoes.com


ANIMI WOOD WORKSHOP

Ευάγγελος και Διονύσης Καλογηρόπουλος

Αφιέρωμα Κρήτη: Made in Crete-2

Δύο αδέλφια, ο Ευάγγελος και ο Διονύσης Καλογηρόπουλος, ανακαλώντας τα παιδικά τους βιώματα, δημιούργησαν ένα εργαστήριο κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών και διακοσμητικών αντικειμένων, που ζωντανεύουν τη διάθεση για παιχνίδι σε μικρούς και μεγάλους. Σχεδιαστικά αναπαράγουν εικόνες από την ελληνική παράδοση και ιστορία, αλλά με μοντέρνο, αφαιρετικό ύφος. 

Το εργαστήριο είναι επισκέψιμο και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει από κοντά τη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής. «Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η διοργάνωση workshops, με σκοπό την ενημέρωση και την εξοικείωση με το ξύλινο παιδικό παιχνίδι, αλλά και το ξύλο ως φυσικό υλικό», επισημαίνουν οι σχεδιαστές. Με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κατανάλωση των φυσικών πόρων, τα αδέλφια Καλογηρόπουλοι χρησιμοποιούν πιστοποιημένη ξυλεία ελεγχόμενης δασοκομίας, οικολογικά χρώματα και βερνίκια νερού και συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα αντικείμενά τους αποτελούν μια πρωτότυπη ιδέα για αναμνηστικό, που παράλληλα προσφέρουν στον παραλήπτη τη χαρά του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, η φιγούρα του Μινώταυρου ή του Κρητικού, που εκτός από διακοσμητικό είναι και ένα μικρό ξύλινο παζλ.

Παπαναστασίου 69, Χανιά, τηλ. 28210-40330, animiwoodworkshop.com


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

Αφιέρωμα Κρήτη: Made in Crete-3

Η Κατερίνα Μακρυγιάννη έφτιαξε το πρώτο της κόσμημα όταν ήταν στο Δημοτικό, στο κατάστημα των γονιών της, το οποίο μάλιστα πουλήθηκε, όπως επισημαίνει. Σπούδασε Θεατρολογία, αλλά υπερίσχυσε η αγάπη για την τέχνη της και έτσι παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και χαρακτικής στη Φλωρεντία. Τα κοσμήματά της έχουν καθαρές γραμμές, έντονα χρώματα και είναι από χρυσό. Συνήθως υπάρχει σε αυτά ένα κυρίαρχο στοιχείο, ενώ τα σχέδια, παρότι δείχνουν απλά, αποπνέουν δυναμισμό. «Αγαπώ τα έξυπνα κοσμήματα, αυτά που κρύβουν μια έκπληξη ή δεν φοριούνται με έναν μόνο τρόπο», εξηγεί. Οι αγωνίες που είχε ως πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός αναφορικά με το προσωπικό της στιλ έχουν πλέον παραμεριστεί. Εμπνέεται από τη διεθνή μόδα, τα ταξίδια, το σινεμά, με εικόνες που πυροδοτούν τη φαντασία της και διαμορφώνουν το ύφος της, το οποίο είναι μάλιστα αρκετά αναγνωρίσιμο. Τα κοσμήματά της έχουν παρουσιαστεί από τους New York Times έως την κινεζική έκδοση της Vogue.

• Μελετίου Μεταξάκη 56, Χανιά, τηλ. 28211-12328, katerinamakriyianni.com


KLOTHΟ

Αλεξάνδρα Θεοχάρη

Αφιέρωμα Κρήτη: Made in Crete-4

Η Klothό αναβιώνει και επαναπροσδιορίζει με σύγχρονο τρόπο την πανάρχαια τέχνη της υφαντικής. Η παραγωγή για τις συλλογές της γίνεται στο εργαστήριο-showroom στο Ρέθυμνο από έμπειρες υφάντρες. «Ένας από τους στόχους μας είναι να προβάλουμε τις ελληνικές αξίες και να βοηθήσουμε στη διάσωση και στη διάδοση μιας παραδοσιακής τεχνικής», εξηγεί η Αλεξάνδρα Θεοχάρη, ιδρύτρια του brand. Την αισθητική των συλλογών χαρακτηρίζουν η χαλαρή διάθεση και οι διαχρονικές γραμμές. Η εταιρεία στηρίζει την τοπική οικονομία, καθώς όλη η γραμμή παραγωγής βρίσκεται στο Ρέθυμνο και οι πρώτες ύλες προέρχονται από την περιοχή. Στον χώρο της Klothό διοργανώνονται workshops για την εκμάθηση των βασικών αρχών της υφαντικής, τόσο για ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

• Ιεράς Μονής Θυμιανής, Ρέθυμνο, τηλ. 28310-55883, klotho.com.gr


HELLEO

Μάνος Λυπάκης

Αφιέρωμα Κρήτη: Made in Crete-5

Σε έναν τόπο όπου η ελιά καλλιεργείται εδώ και χιλιετίες ο Μάνος Λυπάκης φτιάχνει 100% φυσικά σαπούνια από βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η παραγωγική διαδικασία πραγματοποιείται στο εργαστήριο της βιοτεχνίας με την ψυχρή μέθοδο. Όλα τα στάδια είναι χειροποίητα και με σχεδόν μηδαμινή κατανάλωση ενέργειας. Πρόκειται για ένα αγνό προϊόν, που περικλείει στοιχεία από όλη την κρητική ύπαιθρο και προσφέρεται με φρέσκια αισθητική όσον αφορά την παρουσίασή του, ώστε να γίνεται ελκυστικό και στους νεότερους. Το ελαιόλαδο συνδυάζεται με τοπικές πρώτες ύλες, όπως μέλι, κρασί, αλόη, κ.ά. «Προσπαθούμε να αναδείξουμε την ποικιλομορφία και τη βιοποικιλότητα του τόπου μας, την ιδιαιτερότητα της κάθε πρώτης ύλης, την προσωπικότητα του κάθε παραγωγού, ώστε να μην αλλοιωθούν τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά που κάνουν κάθε μέρος ξεχωριστό», εξηγεί ο Μάνος Λυπάκης.

•Λεωφ. Εθν. Αντίστασης 136, Βασιλειές Ηρακλείου, τηλ. 2810-881523, helleo.gr


LOOM

Eλένη Κουιδή, Αντωνία Σταθάκη

Αφιέρωμα Κρήτη: Made in Crete-6

Δύο γυναίκες, δύο γενιές –μητέρα και κόρη– δημιουργούν σύγχρονο ντιζάιν σε παραδοσιακούς αργαλειούς. Κάθε προϊόν της Loom φτιάχνεται στους χειροκίνητους αργαλειούς του εργαστηρίου, οι οποίοι διατηρούνται από το 1910, και ολοκληρώνεται με πρόσθετες εργασίες στο χέρι, όπως είναι το ράψιμο των δερμάτινων στοιχείων, κ.ά. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά (μαλλί, βαμβάκι, κουρέλια, κ.ά.) και προέρχονται κυρίως από την Κρήτη. «Τις τεχνικές και τα μυστικά της υφαντικής τέχνης τα διδαχθήκαμε από τις γιαγιάδες μας. Όσον αφορά το όνομα, ήταν μάλλον εύκολη απόφαση: όλοι σχεδόν οι τουρίστες που έμπαιναν στον χώρο μας αναφωνούσαν “Loom!” (αργαλειός)», εξηγεί η Αντωνία. Ο χώρος της μικρής βιοτεχνίας βρίσκεται στο χωριό Αργυρούπολη Ρεθύμνου.

• Τομπάζη 3, Ρέθυμνο, τηλ. 6982-822808, loomhandmade.com. Showroom λειτουργεί και στο χωριό Αργυρούπολη, τηλ. 28310-81267.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή