Ισχυρή άνοδος και επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος και επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή πάνω από τις 860 μονάδες σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το διήμερο sell-off που διέγραψε σχεδόν 3 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, με τους περισσότερους τίτλους να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, καλύπτοντας έτσι μέρος των απωλειών που είχαν υποστεί, με δυναμική επιστροφή των αγοραστών. Μάλιστα, όλοι οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με πρωταγωνιστές τις τράπεζες και τη ΔΕΗ (+6,21%) και με μοναδική εξαίρεση την Coca Cola (-1,27%), ενώ ισχυρή άνοδο σημείωσαν και οι περισσότεροι τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ετσι, αν και ο τζίρος κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως το ανοδικό μομέντουμ της αγοράς σε καμία περίπτωση δεν έχει διαταραχθεί, με τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να διατηρούν τις θέσεις τους και οι όποιες διορθώσεις δημιουργούν ευκαιρίες εισόδου στην αγορά. Οπως επισημαίνουν, η βιαιότητα της κίνησης του πρώτου διημέρου της εβδομάδας δεν πρέπει να δημιουργεί ανησυχίες τουλάχιστον όσο το διεθνές κλίμα παραμένει σταθεροποιητικό. Τα πρόσφατα υψηλά των 894,66 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, τα οποία ήταν και υψηλά 4,5 ετών, είναι άλλωστε 33 μονάδες μακριά.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,50% στις 861,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,36 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,81%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 4,03% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 4,55% στις 769,79 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο στον κλάδο αλλά και στο σύνολο των τίτλων του FTSE 25 κατέγραψε η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο +7,63%, η Εθνική στο +4,53%, η Alpha Bank στο +4,25% και η Eurobank στο +3,49%.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, το κλίμα παρέμεινε σχετικά νευρικό, αν και ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,288% με άνοδο 3,24%, ενώ η απόδοση του 5ετούς κινήθηκε στο 1,296% με άνοδο 2,6%, αρκετά μακριά από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πάντως, πτωτικά και σε ιστορικά χαμηλά (στο 0,23% από 0,34% πριν) κινήθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του ΟΔΔΗΧ, όπου αντλήθηκε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η επενδυτική κοινότητα μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών προσβλέπει τώρα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα θέσουν την ελληνική οικονομία σε ρυθμούς αυξημένης ανάπτυξης, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Χρειάζονται δηλαδή τα συγκεκριμένα εκείνα δείγματα γραφής που θα οδηγήσουν σε αυξημένες επενδύσεις, θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα ώστε σύντομα να αρθούν τα capital controls.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή