Καταγγελία για ρωσική χρηματοδότηση της Λέγκας

Καταγγελία για ρωσική χρηματοδότηση της Λέγκας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, διέψευσε χθες ότι το κίνημά του έχει λάβει οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση από τη Ρωσία, απορρίπτοντας σχετικό άρθρο του BuzzFeed, σύμφωνα με το οποίο έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα. «Εχω ήδη καταθέσει μήνυση στο παρελθόν (σ.σ. εναντίον εκείνων που ισχυρίζονταν ότι τον χρηματοδοτούσε η Μόσχα) και θα το ξανακάνω σήμερα, αύριο και μεθαύριο: ποτέ δεν πήρα ούτε ένα ρούβλι, ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα δολάριο, ούτε ένα λίτρο βότκα ως χρηματοδότηση από τη Ρωσία», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο αμερικανικός διαδικτυακός ενημερωτικός ιστότοπος έγραψε ότι έχει στην κατοχή του μαγνητοφωνημένη συνομιλία, στην οποία στενός συνεργάτης του Σαλβίνι και άλλοι πέντε άνδρες ακούγονται να διαπραγματεύονται συμφωνία. Συζητούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα κρύψουν «τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από το ρωσικό πετρέλαιο προς το κόμμα του Σαλβίνι», υποστηρίζει ο BuzzFeed. Δεν ήταν δυνατόν να επαληθευθούν η αυθεντικότητα αυτού του ηχητικού ντοκουμέντου και η ταυτότητα των ομιλητών, ούτε οι συνθήκες υπό τις οποίες μαγνητοφωνήθηκε η συνομιλία.

Ο BuzzFeed δίνει μόνο τα στοιχεία του συνεργάτη του Σαλβίνι (Τζανλούκα Σαβοΐνι) και υποστηρίζει ότι η συνομιλία ηχογραφήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018, περίπου έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Ο ιστότοπος παραδέχεται πάντως ότι «δεν είναι σαφές αν η συμφωνία υλοποιήθηκε και αν η Λέγκα έλαβε χρηματοδότηση» από τη Ρωσία. Ο Τζανλούκα Σαβοΐνι είναι σήμερα πρόεδρος της πολιτιστικής ένωσης Λομβαρδίας – Ρωσίας. Είναι παντρεμένος με Ρωσίδα και, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, είναι ο σύνδεσμος του Σαλβίνι με τη Ρωσία και την ηγεσία της. «Μόνο ένα πράγμα είναι σημαντικό, η αλήθεια. Τα υπόλοιπα δεν είναι παρά λόγια», δήλωσε σχετικά ο Σαβοΐνι, αρνούμενος οποιαδήποτε συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή