Το παρασκήνιο αλλαγής ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ.

Το παρασκήνιο αλλαγής ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο σημάδι για τις ραγδαίες εξελίξεις στα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας φάνηκε το απόγευμα της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στη σύσκεψη που συγκάλεσε με αντικείμενο τη νέα αντεγκληματική πολιτική δεν κλήθηκε κανένας από τους αντιστρατήγους της ΕΛ.ΑΣ., ούτε ο αρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα θα αποτελούσε παρελθόν από την ηγεσία του σώματος. Βασικός λόγος της απομάκρυνσής του θεωρείται η παρουσία του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το συνακόλουθο μήνυμα που η κίνησή του αυτή εξέπεμψε.

Τον περασμένο Μάιο ο κ. Ανδρικόπουλος είχε βρεθεί στο Σύνταγμα, στην κεντρική προεκλογική ομιλία του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σε φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει τότε, εμφανιζόταν σε «πηγαδάκι» με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και άλλα κομματικά στελέχη. Το γεγονός είχε σχολιαστεί αρνητικά στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

Αργότερα κυκλοφόρησαν και νέες εικόνες, που εμφάνιζαν τον κ. Ανδρικόπουλο και σε άλλες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός Αττικής. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι βρέθηκε στο Σύνταγμα για να επιθεωρήσει τα μέτρα ασφαλείας, ενώ αντίστοιχα ανέφερε ότι στην Ξάνθη συνόδευε την τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη στην περιοδεία της στη Θράκη. Ο κ. Ανδρικόπουλος είχε διαδεχθεί στην ηγεσία της Αστυνομίας τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, μετά την περυσινή φωτιά στην Ανατολική Αττική.

Στην επίμαχη πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο το απόγευμα της Τρίτης μετείχαν οι κλαδάρχες της Αστυνομίας και οι επιτελείς κυρίως της ΓΑΔΑ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Συζήτησαν το γενικό πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, η οποία, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη στην τελετή παραλαβής του υπουργείου, θα εστιάσει αρχικά σε θέματα ασφάλειας εντός της πόλης.

«Προχωράμε μπροστά»

Χθες το πρωί ο κ. Ανδρικόπουλος δεν πήγε στο γραφείο του, ενισχύοντας τις φήμες περί παραίτησής του. Τελικά το ζήτημα ξεκαθάρισε ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Σε ένα κράτος δικαίου, ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και περιμένει η κοινωνία. Είναι όρος για την αποτελεσματικότητά τους. Προχωράμε μπροστά, με αίσθηση του δημοκρατικού καθήκοντος».

Μετά την παραίτηση του κ. Ανδρικόπουλου, χρέη αρχηγού θα εκτελεί ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός φαίνεται να είναι και ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του κ. Ανδρικόπουλου στο πόστο. Σε περίπου δέκα ημέρες, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να ακολουθήσουν έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία. Ο επιτελάρχης Ανδρέας Δασκαλάκης φέρεται να είναι και ο μόνος από τους αντιστρατήγους που ενδέχεται να διασωθεί.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στην Πυροσβεστική, μεταξύ των διοικητών Αττικής και της ηγεσίας του υπουργείου. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αντικατασταθεί ο αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, αλλά ίσως αυτή η αλλαγή δεν υλοποιηθεί άμεσα, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα Πολιτικής Προστασίας υπέβαλε ο Γιάννης Ταφύλλης. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει τον διάδοχό του εάν ο νέος υπουργός κρίνει ότι «η εμπειρία του μπορεί να προσφέρει στο κοινό καλό». Ο κ. Ταφύλλης είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Διάδοχός του τώρα εκτιμάται πως θα είναι ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή