Η Ε.Ε. προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις λόγω της γεώτρησης στα ανοιχτά της Κύπρου

Η Ε.Ε. προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις λόγω της γεώτρησης στα ανοιχτά της Κύπρου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αναστείλει τις συζητήσεις για τη συμφωνία αερομεταφορών και θα αναβάλλει τον διάλογο σε υψηλό επίπεδο με την Τουρκία εξαιτίας της «παράνομης» γεώτρησης στα ανοιχτά της Κύπρου εξετάζει η Ε.Ε., σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η Ε.Ε. σκοπεύει να διακόψει επίσης το 2020 την προενταξιακή βοήθεια που δίνεται στη χώρα και θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τον δανεισμό προς την Τουρκία.

Μάλιστα στο έγγραφο σημειώνεται ότι η Ενωση θα εξετάσει πιο περιοριστικά μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετηθεί τελικά στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Αγκυρα προχώρησε σε μία κίνηση επίδειξης δύναμης δημοσιοποιώντας φωτογραφίες από τα πλωτά γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, τα οποία συνοδεύουν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ήρθε λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνές μας στην περιοχή και από την άλλη τα πλοία γεωτρήσεων έχουν σταλεί στην περιοχή. Το "Φατίχ", αλλά και το "Γιαβούζ" θα ξεκινήσουν εργασίες στην περιοχή», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Απορούμε για τις δηλώσεις που έκανε σε μία συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σχετικά με τις, σύμφωνες προς το διεθνές δίκαιο, εργασίες που διεξάγει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος "το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης" ανήκει βασικά στην Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή