Τριακόσιες γυναίκες και ένα ιστιοφόρο κατά του πλαστικού

Τριακόσιες γυναίκες και ένα ιστιοφόρο κατά του πλαστικού

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πλαστικό σκοτώνει, και 300 γυναίκες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν από τον Οκτώβριο ένα ταξίδι ανά την υφήλιο, με ιστιοφόρο. Στόχος τους, να καταδείξουν τις τρομακτικές συνέπειες της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς, διεξάγοντας ταυτόχρονα και επιστημονική έρευνα σχετικά με την ενισχυόμενη κρίση. Εκατομμύρια τόνοι πλαστικού –από συσκευασίες τροφίμων μέχρι ίνες υφασμάτων και σύνεργα αλιείας– καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα, γεγονός που ανάγκασε τους ειδικούς να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στη θάλασσα περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια.

Ο περίπλους της Γης, που αυτή τη φορά αποδεικνύεται γυναικεία υπόθεση, θα διαρκέσει δύο χρόνια, αρχής γενομένης τον Οκτώβριο. Θα πραγματοποιείται σε φάσεις και οργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση eXXpedition, που εστιάζει το ενδιαφέρον της στα θέματα θαλάσσιας ρύπανσης. Οι γυναίκες θα συλλέξουν δείγματα από τα πιο σημαντικά και ποικιλόμορφα θαλάσσια περιβάλλοντα της Γης, προκειμένου να σχηματίσουν σαφή εικόνα σχετικά με την κατάσταση των θαλασσών.

Το σκάφος θα καλύψει απόσταση 38.000 ναυτικών μιλίων (70.000 χλμ.) και θα επισκεφθεί τον Αρκτικό Ωκεανό, τα νησιά Γκαλαπάγκος, τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού και άλλες περιοχές όπου τα πλαστικά απορρίμματα συγκεντρώνονται λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων. Οπως τόνισε η αρχηγός της αποστολής Εμιλι Πεν, κάθε χρόνο καταλήγουν στη θάλασσα οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών, τα οποία κατακερματίζονται σε απειροελάχιστα κομμάτια, μεγέθους ανάλογου με αυτό του πλαγκτόν. Τα σωματίδια, μαζί με τα πλαστικά μικροσφαιρίδια που περιέχονται στα είδη προσωπικής υγιεινής, καταβροχθίζονται από τα θαλάσσια είδη, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα οικοσυστήματα και στην τροφική αλυσίδα. Κατά την έρευνά τους, οι γυναίκες θα καταγράψουν τα είδη των πλαστικών που υπάρχουν στις θάλασσες, αλλά και τις υπαίτιες βιομηχανίες, έτσι ώστε να προταθεί μια καλοσχεδιασμένη λύση του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια του περίπλου, η ομάδα, που αποτελείται από επιστήμονες, δασκάλες, κινηματογραφίστριες, σχεδιάστριες προϊόντων, φωτογράφους και αθλήτριες, θα πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία και κοινότητες. Στις 7 Οκτωβρίου, το 21 μ. ιστιοφόρο, με δέκα επιβάτες, θα αποπλεύσει από τη Βρετανία για το πρώτο στάδιο του μεγάλου ταξιδιού. Εν τω μεταξύ, θάνατοι λόγω πλαστικών καταγράφονται στην Ιαπωνία. Οι Αρχές στη Νάρα, την αρχαία πρωτεύουσα της χώρας, ζήτησαν από τους επισκέπτες να μην ταΐζουν τα άγρια ελάφια, καθώς πολλά πέθαναν αφού κατάπιαν πλαστικές σακούλες. Οπως καταγγέλλει οργάνωση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, στο στομάχι εννέα ελαφιών από τα 14 που πέθαναν από τον Μάρτιο, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες πλαστικού, τονίζοντας ότι στο στομάχι ενός μόνο ζώου βρέθηκαν 4,3 κιλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή