Η ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου γίνεται ταινία

Η ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου γίνεται ταινία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν, όπως όλα δείχνουν, τα γυρίσματα της μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας «Ευτυχία», που βασίζεται στη ζωή της λαϊκής στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε παραγωγή της εταιρείας Tanweer.

Στις αρχές Ιουλίου, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε την άδεια για κινηματογραφικά γυρίσματα στο Βαλλιάνειο Μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο βραβευμένος Αγγελος Φραντζής των ταινιών «Ακίνητο ποτάμι» και «Σύμπτωμα», μετά την αποχώρηση της σκηνοθέτιδος Κατερίνας Αγγελάκου.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου θεωρείται μια από τις σημαντικότερες λαϊκές στιχουργούς και έχει γράψει στίχους σε μεγάλες επιτυχίες, όπως το «Δυο πόρτες έχει η ζωή» που τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης, τα «Ηλιοβασιλέματα» και «Περασμένες μου αγάπες» σε μουσική Μανώλη Χιώτη, το «Ονειρο απατηλό» σε μουσική Απόστολου Καλδάρα, «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά» και «Πετραδάκι, πετραδάκι». Γεννήθηκε το 1893 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και στην αρχή σταδιοδρόμησε ως δασκάλα, αλλά γρήγορα την κέρδισε το θεατρικό σανίδι, κάτι που ήταν σχεδόν απαγορευτικό για τα ήθη της εποχής.

Αρχισε να γράφει στίχους το 1948 και πουλούσε τα τραγούδια της σε συνθέτες και ερμηνευτές, χωρίς όμως να διεκδικεί πνευματικά δικαιώματα και πολλές φορές χωρίς να υπογράφει τους στίχους, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό το σύνολο του έργου της.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τη ζωή της, έχασε τη μία από τις δύο κόρες της και αυτό τη βύθισε στη χαρτοπαιξία, που ήταν το μεγάλο της πάθος, και τα χρέη της την ανάγκασαν να πουλάει τους στίχους της για πενταροδεκάρες. Οταν αργότερα προσπάθησε να διεκδικήσει την πατρότητα των στίχων της, ήταν αργά και ήρθε σε ρήξη με αρκετούς συνθέτες και ερμηνευτές.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που την επηρέασαν και αποτέλεσαν σταθμούς στη ζωή της ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη, στης οποίας τον θίασο έπαιξε ως ηθοποιός, η μητέρα της, ο σύζυγός της και οι κόρες της, η εγγονή της Ρέα, που τη φρόντιζε στα γεράματά της, ο Τσιτσάνης και ο Χιώτης. Πριν από μερικά χρόνια, τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου αναβίωσε στη θεατρική σκηνή η Νένα Μεντή, σε μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία». Η αφήγηση της ζωής της ήταν ένας μονόλογος της κ. Μεντή σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Η γνωστή ηθοποιός βολιδοσκοπήθηκε για τη συμμετοχή της στην ταινία, αλλά η συνεργασία δεν προχώρησε, καθώς διαφώνησε με τη σεναριακή δομή.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή