Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ποινικός Κώδικας και ο ποινικός παράδεισος

Κύριε διευθυντά
Κύρωσις της πολιτικής ευθύνης είναι η παραίτησις, διδασκόμασταν στον καιρό μας (τον πολύ παλαιότερο, είναι αλήθεια), αλλά στους μεταγενέστερους χρόνους είδαμε πολλούς πολιτικούς να αναλαμβάνουν συχνά και γενναία την πολιτική ευθύνη, ποτέ όμως να παραιτούνται. Χάρη στη συχνή επανάληψη διαμορφώθηκε σχετικό έθιμο ή «συνθήκη του πολιτεύματος», την τήρηση της οποίας σεβάστηκε και ο νεότερος εκ των πρωθυπουργών μας κ. Τσίπρας. Ηδη όμως, με την εν τάχει τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα -όπως παρατηρεί ο επιστολογράφος σας κ. Τρανταλίδης (3/7/2019)- έχουμε και μιαν αξιοσημείωτη εξέλιξη που αφορά την ποινική ευθύνη, κύρωσις της οποίας είναι η έκτιση της καταγνωσθείσης ποινής. Χάρη στην τροποποίηση, αίρεται η σχέση μεταξύ ευθύνης και ποινής. Το θαυμάσιο αποτέλεσμα σκιαγραφείται στην επιστολή του κ. Τρανταλίδη, με τις ξένες συμμορίες να μπορούν να βρίσκουν ευνοϊκό περιβάλλον δράσης στη χώρα μας. Γνωρίζαμε μέχρι τώρα τους φορολογικούς παραδείσους. Ας φαντασθούμε, όμως, το συγκριτικό τουριστικό πλεονέκτημα από τη μεταβολή της Ελλάδας σε έναν... ποινικό παράδεισο.

Γερασιμος Μιχαηλ Δωσσας, Θεσσαλονίκη

Το ανερμάτιστο στα της Παιδείας μας

Κύριε διευθυντά
Με τον νόμο 4589/2019 αποφασίστηκε η κατάτμηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στα εξής νέα τμήματα: α) Τμήμα Φιλοσοφίας και β) Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τμήματα των οποίων οι πτυχιούχοι διορίζονται ως φιλόλογοι (ΠΕ02).

Με την Υπουργική Απόφαση Φ. 253/43914/Α5/ΦΕΚ Β 1118/4.4.2019, όμως, χωρίς αιτιολόγηση αναφέρεται ότι στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να εισαχθούν φοιτητές από όλα τα επιστημονικά πεδία. Αυτό σημαίνει ότι η υπουργική απόφαση επιτρέπει να εντάξουν στις προτιμήσεις τους το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποψήφιοι των οποίων η προετοιμασία ουδεμία σχέση έχει με τα γνωστικά αντικείμενα της θεωρητικής κατεύθυνσης, η οποία, ως γνωστόν, παρέχει το υπόβαθρο για φιλολογικές σπουδές. Δηλαδή, κατά τη λογική του νομοθέτη, ο υποψήφιος των Πανελληνίων Εξετάσεων που διαγωνίζεται στα μαθήματα π.χ. της θετικής κατεύθυνσης μπορεί να φοιτήσει σε τμήμα που το πρόγραμμα σπουδών του προετοιμάζει φιλολόγους.

Το ανερμάτιστο της εκπαιδευτικής πολιτικής δηλώνεται ποικιλοτρόπως: α) Ενα τμήμα που διακόνησε επί 35 χρόνια την παιδεία μας, που έχει στέρεο και διεπιστημονικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα επιτυχή σύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας διαλύεται και προκύπτουν από αυτό δύο νέα τμήματα μειωμένων δυνατοτήτων ως προς το κριτήριο, τουλάχιστον, της διεπιστημονικότητας, που αποτελεί επιστημολογική βάση για τη σχέση θεωρίας και πράξης στο πρόγραμμα σπουδών. β) Δίνεται η δυνατότητα (!) στους υποψηφίους και των τεσσάρων γνωστικών πεδίων να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους το τμήμα αυτό, του οποίου το πρόγραμμα σπουδών θα είναι αναγκαστικά προσανατολισμένο στο να προετοιμάζει για την αγορά εργασίας φιλολόγους (ΠΕ02). γ) Ποιος θα προφυλάξει τους υποψηφίους από τη σύγχυση και την αγωνία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού όταν η ίδια η πολιτεία έχει ψηφίσει δύο νόμους αλληλοαναιρούμενους; δ) Με ποια επιστημολογική τεκμηρίωση διαλύεται ένα τμήμα το οποίο αντιμετώπισε με επιτυχία το «Αθηνά 1» και έχει τύχει εξαιρετικής εξωτερικής αξιολόγησης και ουσιαστικών διακρίσεων ακόμη και στους πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ;

Γεωργιος Ι. Σπανος, Ομ. καθηγητής Παιδαγωγικής

Ομότιμος, πρώην, επίτιμος, τέως

Κύριε διευθυντά
Στις εύστοχες επισημάνσεις του δικηγόρου Δημητρίου Δημηνά (Γιατί τέως ή πρώην; «Η Καθημερινή», 5 Ιουνίου 2019), θα ήθελα να προσθέσω συμπληρωματικά τα εξής, με βάση τα επίσημα λεξικά της νεοελληνικής γλώσσας, των: Σταματάκου, Μπαμπινιώτη, Χαραλαμπάκη (της Ακαδημίας Αθηνών), του Λεξικού του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Το επίρρημα πρώην είναι προσδιορισμός ιδιότητας που δεν φέρει πια κάποιος και ανήκει στο παρελθόν: πρώην πρωθυπουργός, υπουργός, πρόεδρος, δικαστής, το πρώην βασιλικό και νυν Εθνικό Θέατρο κ.ά., ενώ το λόγιο επίρρημα τέως δηλώνει κάτι που ίσχυε, μέχρι πριν από λίγο καιρό, αμέσως προηγουμένως, πρόσφατα: τέως βουλευτής, δήμαρχος, ο νέος υπουργός διαχώρισε τη θέση του από τον τέως (ενν. υπουργό).

Η λέξη επίτιμος είναι τιμητικός τίτλος που απονέμεται μετά την αποχώρηση κάποιου από το σχετικό αξίωμα: επίτιμος διευθυντής, διοικητής, σύμβουλος, ενώ η λέξη ομότιμος είναι τίτλος τιμητικός που απονέμεται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μόνο σε καθηγητές ανωτάτων σχολών.

Τέλος, η πρόθεση παρά + δοτική είναι αρχαιοπρεπής παγιωμένη έκφραση και δηλώνει υπό τη δικαιοδοσία ή την αρμοδιότητα κάποιου: Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Επομένως, είναι ανεπιτυχής και εσφαλμένη, οδηγούσα και σε παρερμηνεία, η μεταγλώττιση από την καθαρεύουσα σε δημοτική, παρόμοια με τη λανθασμένη χρήση στα δημόσια έγγραφα της φράσης: πιστό αντίγραφο αντί του ορθού ακριβές.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ. φ., Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Τα τούνελ των Τεμπών και οι «διακοπές»

Κύριε διευθυντά
Οι αλλεπάλληλες διακοπές της κυκλοφορίας στα τρία τούνελ της περιοχής των Τεμπών κατά τη διετία της λειτουργίας τους έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτές γίνονταν επί δύο χρόνια κυρίως τη νύκτα, αλλά προσφάτως και την ημέρα επί δωδεκαώρου βάσεως. Πάντα η ίδια αιτιολογία: «αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων τους». Τελευταία παραδείγματα: στις 17.6.2019 και 26-27.6.2019, δηλαδή μεσοκαλόκαιρο, με χιλιάδες αυτοκίνητα τουριστών, κυρίως από τις βαλκανικές χώρες. Στην τελευταία διακοπή η ανακοίνωση της Αστυνομίας δημοσιεύθηκε στις 25.6.2019 στην ιστοσελίδα της «Μακεδονίας», δηλαδή μόλις 24 ώρες πριν! Πέρα από τη στοιχειώδη έλλειψη σεβασμού των οδηγών, που πιθανότατα αδυνατούν να αλλάξουν το πρόγραμμα ταξιδιού τους, η μόνιμη αιτιολογία δημιουργεί ερωτήματα. Οι ισχυρισμοί περί «αναβαθμίσεως των ηλεκτρονικών» δεν φαίνεται να πείθουν κανέναν. Οδηγοί της περιοχής θεωρούν ότι πιθανώς πρόκειται για εργασίες γεωτεχνικής φύσεως, ίσως για ενίσχυση του βουνού με «ενέσεις» τσιμέντου ή άλλου υλικού προκειμένου να ασφαλιστούν τα τούνελ από ενδεχόμενες κατολισθήσεις. Εξαιτίας της διακοπής την Πέμπτη 27.6. καθυστέρησα περίπου 30 λεπτά με 36 βαθμούς υπό σκιάν, με συνεχή μποτιλιαρίσματα στον παλιό δρόμο, όπου η διαχειρίστρια εταιρεία είχε μάλιστα το θράσος να εισπράξει διόδια συνολικά 3,50 ευρώ (1,70 + 1,80) για μια παρακαμπτήρια διαδρομή περίπου 12 χιλιομέτρων! Δεν είναι καιρός να πληροφορηθούμε επιτέλους τι ακριβώς συμβαίνει;

Σ. Σταυρου, Θεσσαλονίκη

Εύγε για την προβολή της ζωγραφικής

Κύριε διευθυντά
Συγχαρητήρια στην έγκριτη εφημερίδα σας που προβάλλει τη ζωγραφική μέσα από τις σελίδες της. Ομως το κράτος δεν προβάλλει τη ζωγραφική. Ισως, γιατί «δεν πουλάει», είναι ήρεμη τέχνη, σιωπηλή.

Κρίμα, γιατί η Ελλάδα έχει σπουδαία ιστορία στη ζωγραφική από τους αγγειογράφους του μελανόμορφου και του ερυθρόμορφου ρυθμού, μέχρι τον Ρίτζο, τον Κλόντζα, τον Τσαρούχη, τον Φασιανό, τον Μυταρά, τον Μόραλη, τον Γαΐτη, τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Η ζωγραφική είναι μία τέχνη που ομορφαίνει τη ζωή του ανθρώπου.

Μανος Τεννες, Παγκράτι

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ