Το Κονκλάβιο (11/07/19)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Happy Birthday

Αυτή την εβδομάδα ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει την τιμητική του. Δεν αναφέρομαι μόνο στο γεγονός ότι από το Προεδρικό Μέγαρο έχουν περάσει αυτές τις μέρες ο νέος πρωθυπουργός και το νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, ορκίστηκε τη μέρα που ο Παυλόπουλος είχε την ονομαστική του εορτή (Δευτέρα). Δεν ήταν η μόνη. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τα γενέθλιά του. Το εντυπωσιακό είναι ότι το θυμήθηκε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Και παρότι μια επικοινωνία μεταξύ δύο Προέδρων δεν είναι και το πιο απλό πράγμα –δεν σηκώνουν το κινητό τηλέφωνο να μιλήσουν– ο Γερμανός τηλεφώνησε επειγόντως στον Παυλόπουλο να του ευχηθεί.

Δεν ήταν ο μόνος. Μου λένε και ο Ελβετός ΥΠΕΞ με τον οποίο συναντήθηκε χθες του ευχήθηκε χρόνια πολλά. Κατά τα λοιπά, ο Ελβετός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τις οποίες η Ελβετία όχι μόνο δεν έχει ακανθώδη προβλήματα, δεν έχει καν προβλήματα. Ελβετικό χιούμορ να υποθέσω;

«Γαλιάντρες»

Δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε σε ζωντανή σύνδεση τη χθεσινή εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Αν δεν την παρακολουθήσατε, χάσατε, γιατί δεν θα ξαναδείτε κάτι παρόμοιο. Το λέω διότι ήταν η πρώτη και η τελευταία συνεδρίαση που η ομιλία του πρωθυπουργού μεταδίδεται on camera. Φαντάζομαι γιατί ο ίδιος πιστεύει πως ό,τι γίνεται στο υπουργικό, πρέπει να μένει στο υπουργικό και όχι να γίνεται αντικείμενο επικοινωνίας. Μένει να φανεί αν κάποιες «γαλιάντρες» θα το τηρήσουν.

Πρόεδρος Τασούλας

Στις 17 ορκίζονται όλοι βουλευτές. Στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα πρόεδρο της Βουλής, όπως είπε χθες στο υπουργικό ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας την αισιοδοξία του ότι η πλειοψηφία που θα λάβει θα είναι ανάλογη της «πλούσιας κοινοβουλευτικής του προσφοράς». Εχω την εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης δεν το είπε τυχαία κι ότι ελπίζει πως ο Τασούλας θα λάβει ευρεία πλειοψηφία, καθώς είναι από τους πιο έμπειρους κοινοβουλευτικούς της Ν.Δ., ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλούς από τις άλλες πτέρυγες της Βουλής.

Νέος γραμματέας

Ο Σταύρος Καλαφάτης θα είναι ο νέος γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. με ενισχυμένες αρμοδιότητες, όπως λένε κυβερνητικές πηγές. Ουδείς γνωρίζει τι σημαίνει αυτό. Μένει να φανεί στην πράξη. Δεν θεωρώ, πάντως, τυχαίο, το γεγονός ότι ο Καλαφάτης εκλέγεται στην Α΄Θεσσαλονίκης. Κατά τα λοιπά, να σας πω ότι η Ν.Δ. θα προτείνει ως αντιπροέδρους της Βουλής τον Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Θανάση Μπούρα.

Επιστροφή Μπεκίρη

Η είδηση, βέβαια, δεν είναι αυτή. Είναι η επιστροφή του Μιχάλη Μπεκίρη, όπως ανακοινώθηκε χθες, καθώς αναλαμβάνει διευθυντής Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Θυμίζω ότι ο Μπεκίρης συνδέεται με μακρά φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι είχε οριστεί από την αρχή της εκλογής του Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. τον Ιανουάριο του 2016 διευθυντής του γραφείου του, θέση στην οποία τον διαδέχθηκε αργότερα ο Στέλιος Πέτσας.

Ψηστήρι

Σας είχα ενημερώσει εκτενώς την προηγούμενη εβδομάδα για το πέρασμα και την πρώτη επαφή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ε λοιπόν, χθες, ήταν η ώρα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που δεν «ψήνονται» και πολύ να την ψηφίσουν. Για ευνόητους λόγους, ο βασικότερος εκ των οποίων ήταν ότι η Ούρσουλα έλαβε το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν αντί του σοσιαλιστή εκλεκτού Φρανς Τίμερμανς. Η Γερμανίδα είπε διάφορα. Και δεν ξέρω αν της ξέφυγε, αλλά κάποια στιγμή αναφέρθηκε σε «Μακεδονία». Φρόντισε να τη διορθώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, θυμίζοντάς της ότι είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή