Λέσβος: «Διαδικτυακές» ευχές Κουμουτσάκου στο νεόνυμφο ζευγάρι Κούρδων από το Αφρίν

Λέσβος: «Διαδικτυακές» ευχές Κουμουτσάκου στο νεόνυμφο ζευγάρι Κούρδων από το Αφρίν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχεια του σημερινού ρεπορτάζ της «Κ» για τους δύο Κούρδους από το Αφρίν που παντρεύτηκαν στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος επικοινώνησε με βιντεοκλήση σήμερα με τους νεόνυμφους- με τη βοήθεια του διοικητή του Κέντρου του Καρά- Τεπέ, Σταύρου Μυρογιάννη.

Η Ρουκία και ο Μοχάμεντ, δεν περίμεναν με τίποτα ευχές από κυβερνητικό στέλεχος και δεν έκρυψαν τη χαρά τους. Αφού ο κ. Κουμουτσάκος τους ευχήθηκε για τη νέα κοινή τους πορεία στην Ελλάδα, τόνισε ότι η διαδικασία ασύλου είναι υπερβολικά αργή και στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο, «οι οποίοι έχουν καθαρό προφίλ πρόσφυγα», έχουν κάνει αίτηση εδώ και δύο χρόνια και η πρώτη συνέντευξη έχει προγραμματιστεί για το 2020 και 2021 αντίστοιχα.

Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «πρέπει η διαδικασία να γίνει πιο γρήγορη προκειμένου να ξεκαθαρίζει σε ποιους πρέπει να χορηγηθεί το άσυλο ως πρόσφυγες και σε ποιους όχι-, όπου οι δεύτεροι θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα αυστηρό και αποτελεσματικό πρόγραμμα επιστροφών».  Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, «όσοι δικαιούνται άσυλο θα απολαμβάνουν ένα δικαίωμά τους, εκείνοι που δεν το δικαιούνται θα επιστρέφουν σε εύλογο χρόνο και η ελληνική κοινωνία δεν θα επιβαρύνεται από την υπέρμετρη διόγκωση του προβλήματος και τη συσσώρευση ανθρώπων στα νησιά, με προφανείς επιπτώσεις στην ασφάλεια».

Για την κυβέρνηση η αποσυμφόρηση των νησιών είναι βασική προτεραιότητα, επανέλαβε. Η Ρουκία και ο Μοχάμεντ ευχαρίστησαν τον αναπ. Υπουργό  για τις ευχές και τον Σταύρο Μυρογιάννη για τη βοήθεια.

Στην επικοινωνία υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση από τους ανθρώπους του κέντρου το οποίο θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα ο κ. Υπουργός.

Οι νεόνυμφοι έχουν ζητήσει να μετακινηθούν στην Κρήτη, ένα αίτημα το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης μέσω του σχετικού προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» που στηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή