Ερευνα για τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι ανοίγει η εισαγγελία

Ερευνα για τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι ανοίγει η εισαγγελία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικών αρχών βρίσκεται από χθες ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ύστερα από δημοσιεύματα που φέρουν το κόμμα του, την ξενοφοβική Λέγκα, να επιδιώκει χρηματοδότηση μέσω μυστικής συμφωνίας με Ρώσους επιχειρηματίες στον τομέα των πετρελαίων. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η εισαγγελία άνοιξε ήδη έρευνα για την υπόθεση αυτή, εντείνοντας την πίεση στον Σαλβίνι να δώσει απαντήσεις.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο με δημοσίευμα του περιοδικού L’Espresso. Το σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Σαλβίνι, Τζιανλούκα Σαβοΐνι, είχε επαφές τον περασμένο Οκτώβριο στη Μόσχα με Ρώσους επιχειρηματίες. Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας να χρηματοδοτηθεί υπογείως η Λέγκα μέσω πετρελαϊκών συμφωνιών.

Η ακροδεξιά Λέγκα, που θριάμβευσε στις τελευταίες ευρωεκλογές, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα. Τον περασμένο χρόνο, ιταλικό δικαστήριο της έδωσε χρονικό περιθώριο 75 χρόνων για να αποπληρώσει το χρέος της προς το κράτος, ύψους 49 εκατ. ευρώ, ύστερα από μια δίκη για δωροδοκία που ενέπλεξε τον προηγούμενο αρχηγό του κόμματος, Ουμπέρτο Μπόσι. Την Τετάρτη, η αμερικανική ιστοσελίδα Buzzfeed ανέφερε ότι τα ρωσικά πετροδολάρια είχαν σκοπό να χρηματοδοτήσουν μεγάλη «πολιτική εκστρατεία» της Λέγκας, πιθανότατα εκείνη των ευρωεκλογών. Το ρεπορτάζ του Buzzfeed στηριζόταν σε ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνάντηση του Σαβοΐνι στη Μόσχα, αποσπάσματα του οποίου αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα. Χθες ο Σαβοΐνι παραδέχθηκε σε ιταλικά μίντια ότι συναντήθηκε με Ρώσους επιχειρηματίες, τους οποίους απέφυγε να κατονομάσει, αλλά αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε το επιλήψιμο. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Σαλβίνι αρνούνται ότι η Λέγκα εισέπραξε ρωσικά χρήματα.

Δικαστικές αρχές ανέφεραν ότι η εισαγγελία άνοιξε την έρευνα για την υπόθεση αυτή με βάση το δημοσίευμα του L’Espresso και ότι είχε υπόψη της το σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο προτού δημοσιοποιηθεί από το Buzzfeed. Η έρευνα ανατέθηκε στον Φάμπιο ντε Πασκουάλε, επικεφαλής ομάδας δικαστών που ασχολούνται με ποινικές υποθέσεις διεθνούς χαρακτήρα. Η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει στα πολιτικά κόμματα να δέχονται χορηγίες από ξένες κυβερνήσεις ή άλλες οντότητες.

Καλές σχέσεις με Πούτιν

Οπως η Μαρίν Λεπέν και άλλοι ακροδεξιοί ηγέτες στην Ευρώπη, ο Ματέο Σαλβίνι και συνεργάτες του έχουν καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έχουν μεταβεί κατ’ επανάληψη στη Μόσχα τα τελευταία χρόνια. Οταν επισκέφθηκε τη Ρώμη, την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος ηγέτης εγκωμίασε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τον Σαλβίνι, επισημαίνοντας ότι «επιδεικνύει θετική διάθεση» έναντι της χώρας του και δήλωσε ότι βρίσκεται σε «διαρκή επαφή» με τη Λέγκα.

Τόσο ο Σαλβίνι όσο και ο Σαβοΐνι παρευρέθησαν στο δείπνο προς τιμήν του Ρώσου προέδρου. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ζήτησε να κληθεί ο Σαλβίνι στο κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γερουσίας, που ανήκει στο δεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης, απαξιώνοντας τις καταγγελίες ως «δημοσιογραφικά κουτσομπολιά».
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή