Χαλκιδική: Εκτακτη ενίσχυση τριών δήμων με 500.000 ευρώ

Χαλκιδική: Εκτακτη ενίσχυση τριών δήμων με 500.000 ευρώ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες αλλά και σε σπίτια και επιχειρήσεις, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων σύμφωνα με τους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Ηδη, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την έκτακτη ενίσχυση με 500.000 ευρώ συνολικά των Δήμων Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές άμεσα. Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών μετέβη χθες στο δημαρχείο Νέων Μουδανιών, μετέχοντας στο κυβερνητικό κλιμάκιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Επειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους συναρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών είχε ανακοινώσει την έκτακτη ενίσχυση των Δήμων Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας με 200.000 ευρώ και Σιθωνίας Χαλκιδικής με 100.000 ευρώ για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών. Εχουν ελεγχθεί οι δημόσιες υποδομές στους δήμους που επλήγησαν, ενώ περίπου 10 άνθρωποι των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία. Χθες το απόγευμα η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής είχε αποκατασταθεί, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες και στις αγροτικές υποδομές σε πολλές περιοχές στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα από τη χθεσινή καταιγίδα. Συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν ήδη μεταβεί στα σημεία ώστε να καταγραφούν οι ζημιές στις καλλιέργειες των περιοχών οι οποίες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές. Οπως ανακοίνωσε, «εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα αρχίσουν άμεσα με προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής, ενώ θα υπάρξει νέα ενημέρωση μόλις έχουμε ακριβέστερη εικόνα για το ύψος και την έκταση των ζημιών».

Σύμφωνα με τον οργανισμό σημειώθηκαν καταστροφές από το χαλάζι, την ανεμοθύελλα και τις βροχοπτώσεις στις παρακάτω περιφερειακές ενότητες:

• Εβρου σε ελιές, βαμβάκι και οπωροφόρα.

• Ροδόπης σε βαμβάκι, καπνά, ακτινίδια και οπωροκηπευτικά.

• Καβάλας σε αροτραίες εκτάσεις.

• Χαλκιδικής σε ελιές, αμπέλια και θερμοκήπια κηπευτικών.

• Θεσσαλονίκης σε αμπέλια και αροτραίες καλλιέργειες.

• Ημαθίας σε οπωροφόρα.

• Πιερίας σε οπωροφόρα, κηπευτικά και καπνά.

• Λάρισας σε οπωροφόρα, καπνά και βαμβάκι.

• Φλώρινας σε φασόλια και οπωροφόρα.

• Μαγνησίας σε οπωροφόρα και ελιές.

• Καρδίτσας σε αροτραίες καλλιέργειες.

• Βοιωτίας σε κρεμμύδια και βαμβάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή