Γαλλία: Απεβίωσε ο τετραπληγικός Βενσάν Λαμπέρ

Γαλλία: Απεβίωσε ο τετραπληγικός Βενσάν Λαμπέρ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο Γάλλος τετραπληγικός Βενσάν Λαμπέρ, που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μακρού δικαστικού αγώνα σχετικά με το δικαίωμά του στη ζωή. Οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν, εδώ και μερικές μέρες είχαν πάψει να του χορηγούν ενυδάτωση και διατροφή.

Ο Λαμπέρ, 42 ετών, είχε τραυματιστεί το 2008 σε σφοδρότατη σύγκρουση, με αποτέλεσμα να μείνει τετραπληγικός και με βαριά εγκεφαλική βλάβη, που σύμφωνα με τους γιατρούς δεν ήταν αναστρέψιμη. Καθώς παρέμενε σε κατάσταση φυτού, το κατά πόσον θα έπρεπε να υποστηρίζεται μηχανικά προκειμένου να εξακολουθήσει να «ζει», δίχασε τόσο την οικογένειά του όσο και τον γαλλικό λαό. Μετά μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη στα ανώτατα δικαστήρια της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης, στις 2 Ιουλίου οι γιατροί στο νοσοκομείο της Ρεμς, όπου νοσηλευόταν, ξεκίνησαν τη διαδικασία αφαίρεσης των σωλήνων διατροφής και ενυδάτωσης, ενώ ο ασθενής παρέμενε βαθιά κατεσταλμένος.

Πέρα από την προσωπική τραγωδία, η υπόθεση του Λαμπέρ αναζωπύρωσε στη Γαλλία τη συζήτηση σχετικά με το δικαίωμα στην ευθανασία. Επί του παρόντος, η γαλλική νομοθεσία επιτρέπει την «παθητική ευθανασία» σε βαριά ασθενείς ή τραυματίες, οι οποίοι διατηρούνται στη ζωή αποκλειστικά με μηχανική υποστήριξη και η κατάστασή τους θεωρείται μη αναστρέψιμη. Η υπόθεση του Λαμπέρ –το κατά πόσον θα έπρεπε να αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα και να αφεθεί να πεθάνει– πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που ακόμη και ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, ενεπλάκη, αναρτώντας μήνυμα στο Twitter στο οποίο επισήμανε ότι είναι «αναγκαίο, πάντα, να διαφυλάσσεται η ανθρώπινη ζωή, ένα δώρο Θεού, από την αρχή της μέχρι το φυσικό της τέλος».

Η γυναίκα του Λαμπέρ, Ρασέλ, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία είναι και νόμιμος κηδεμόνας του, είχε δηλώσει ότι ο σύζυγός της είχε καταστήσει σαφές, πολύ πριν το ατύχημα, πως δεν θα ήθελε να παραμείνει στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Ωστόσο, αυτή του τη θέση ουδέποτε την κατέθεσε εγγράφως. Οι δικαστικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα στο πέρασμα των ετών διέταξαν πολλαπλές ιατρικές πραγματογνωμοσύνες. Ολες κατέληξαν ότι ο πρώην ψυχιατρικός νοσοκόμος, που επρόκειτο να γίνει και πατέρας πριν από το ατύχημα, δεν είχε καμία ελπίδα να αναρρώσει.

Οι γονείς του, ωστόσο, πιστοί καθολικοί, με εννέα παιδιά, κατάφεραν να σταματήσουν δικαστικά πέντε διαφορετικές απόπειρες των ιατρών να αποσυνδέσουν τον Λαμπέρ από τη μηχανική υποστήριξη. Τελευταία φορά που το αποπειράθηκαν ήταν τον περασμένο Μάιο, αλλά η απόφαση ακυρώθηκε από το Εφετείο στο Παρίσι. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσέφυγαν, έκρινε ότι οι γιατροί μπορούσαν να διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη. Την 1η Ιουλίου, η μητέρα του Λαμπέρ στράφηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητώντας βοήθεια. Τη Δευτέρα, ωστόσο, οι τραγικοί γονείς είχαν πάρει απόφαση ότι ο θάνατος του παιδιού τους ήταν αναπόφευκτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή