Αυξήθηκαν οι συνδέσεις triple play το 2018

Αυξήθηκαν οι συνδέσεις triple play το 2018

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδισαν έδαφος μέσα στο 2018 οι συνδυαστικές υπηρεσίες στις τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), στο τέλος του περασμένου έτους υπήρχαν 3,93 εκατ. συνδρομές συνδυαστικών υπηρεσιών και ήταν αυξημένες κατά 6,3% σε σχέση με το τέλος του 2017. Οι συνδρομές αυτές αφορούν σταθερές επικοινωνίες και δεν περιλαμβάνουν τα πακέτα κινητής τηλεφωνίας.

Μη συνδυαστικές υπηρεσίες σταθερής λάμβανε 1,48 εκατ. συνδρομητές, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10,5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017. Συνολικά, ο αριθμός των τηλεπικοινωνιακών συνδρομών στη χώρα μεταβλήθηκε οριακά, από 5,35 εκατ. συνδρομές στο τέλος του 2017 σε 5,41 εκατ. συνδρομές στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου (ετήσια αύξηση 1,14%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 22,4% εμφάνισαν οι συνδρομές τριπλών υπηρεσιών σταθερής (triple play), ενώ αξιοσημείωτη πτώση κατά 9,3% παρουσίασαν οι συνδρομές τεσσάρων υπηρεσιών (quad-play). Oι συνδρομές διπλών υπηρεσιών (double play) παρουσίασαν μικρή κάμψη κατά 0,7%.

Το σύνολο των συνδρομών που είχαν πραγματοποιήσει οι Ελληνες στο τέλος του 2018 αντιστοιχούσαν σε περίπου 9,72 εκατ. επιμέρους συνδέσεις/συνδρομές. Η συντριπτική πλειονότητα αφορούσε σε συνδέσεις/συνδρομές σταθερής τηλεφωνίας (4,75 εκατ.) και ακολουθούν οι συνδέσεις Internet (3,92 εκατ.) και οι συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης (1,05 εκατ.).

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάθε κατηγορία  τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης πέρυσι παρουσιάστηκε αύξηση. Ακόμη και οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας παρουσίασαν πέρυσι αύξηση, έστω και οριακή κατά 0,66%. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στις συνδέσεις Internet, που εμφάνισαν ετήσια αύξηση 4,16%. Σημαντική ακόμη ήταν και η αύξηση των συνδέσεων συνδρομητικής τηλεόρασης κατά 2,96%.

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕΤΤ παρουσιάζουν ακόμη αύξηση των συνδέσεων Internet υπερυψηλών ταχυτήτων. Ωστόσο η χώρα απέχει πολύ από το να ξεκολλήσει από τη θέση του ουραγού στις συνδέσεις νέας γενιάς. Οι συνδέσεις άνω των 100 Mbps παραμένουν λιγότερες από χίλιες σε σύνολο περίπου 4 εκατ. συνδέσεων,  αντιστοιχώντας έτσι σε κάτι περισσότερο από 0,01% του συνόλου. Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα αφορά συνδέσεις χαλκού, οι γνωστές ADSL, που προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων (downloading) έως 24 Mbps.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή