Αντιπολιτευτικό βηματισμό ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπολιτευτικό βηματισμό ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aμφίσημα μηνύματα στέλνει τις πρώτες ημέρες ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μόνον η αντίφαση όσον αφορά την τραγωδία στη Χαλκιδική (βλ. σελίδα 4), αλλά όλες οι πρώτες δηλώσεις κομματικών στελεχών κινούνται σε λεπτή ισορροπία. Από τη μια, θέλουν να δείξουν πως η περίοδος της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει έναν νέο «πιο ώριμο» ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον παλιό της αντιπολίτευσης. Από την άλλη, γνωρίζουν πως, όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εντείνουν την αντιπολίτευσή τους.

Η παραπάνω λεπτή ισορροπία αποτυπώθηκε στα λεγόμενα του κ. Σκουρλέτη (News 24/7). «Μια κυβέρνηση η οποία θα αποφασίσει να τα βάλει με το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μάλλον δεν θα μακροημερεύσει», είπε αρχικά, ενώ σε άλλο σημείο αποδέχθηκε πως η διαμαρτυρία στον δρόμο είναι εντός του πεδίου της Αριστεράς. «Το ερώτημα δεν είναι “δρόμος ή πολιτικές θέσεις”. Η πολιτική δράση και παρουσία ενός κόμματος της Αριστεράς πρέπει να τα περιέχει και τα δύο, ανάλογα τις καταστάσεις, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που διαμορφώνονται», υποστήριξε, κάνοντας ωστόσο λόγο για «τεκμηριωμένη, προγραμματική και δομική» αντιπολίτευση ως αποτέλεσμα της εμπειρίας που έχει πλέον.

«Αν απέναντί μας έχουμε έναν νεοφιλελεύθερο Αρμαγεδδώνα, προφανώς και εμείς θα κινηθούμε ανάλογα και θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε, πρώτα από όλα, όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν να είμαστε ανάχωμα απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση». Αντιπολίτευση άσκησε και η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, αναφέροντας πως «καμία κυβέρνηση όταν αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν αποκεφαλίζει μέσα σε τρεις ώρες τους επικεφαλής κρίσιμων δομών του κράτους» και προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κράτησε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ για ένα χρόνο, «παρότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά».Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον όσα γίνονται στον μικρό πόλο της Κεντροαριστεράς, το ΚΙΝΑΛ. Κάποιες δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Κρεμαστινού –ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής– περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήχησαν πολύ θετικά στην Κουμουνδούρου, καθώς, όπως λένε αρμόδιες πηγές, δεν το περίμεναν «από τώρα».

Η πεποίθηση πάντως πως, όσο περνάει ο καιρός, θα πυκνώνουν οι τάξεις του κόμματος με κεντροαριστερά στελέχη είναι σχεδόν εδραιωμένη. Αλλά αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα γίνει με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά και χωρίς την πίεση του χρόνου, όπως συνέβη με την Προοδευτική Συμμαχία. Ο γραμματέας του κόμματος έδωσε ένα στίγμα στέλνοντας μήνυμα στη Χαριλαού Τρικούπη: «Να υπάρχει διάλογος, λοιπόν, και όχι σχέσεις πολεμικής, που με ευθύνη της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ καλλιεργήθηκαν». Αυτά, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν το ερχόμενο Σάββατο, οπότε θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή