Ανάκαμψη της Ευρωζώνης το 2020 βλέπει το ΔΝΤ

Ανάκαμψη της Ευρωζώνης το 2020 βλέπει το ΔΝΤ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί φέτος στο 1,3% (από το 1,95 το 2018), αλλά θα ανακάμψει στο 1,6% το προσεχές έτος, ωστόσο δεν θα πάψει να αντιμετωπίζει κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί, όπως επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός, θα προέλθουν από τις εμπορικές διενέξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, την απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την αβεβαιότητα στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Στην ετήσια έκθεσή του το ΔΝΤ ανέφερε, επιπλέον, ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή, έως ότου ο πληθωρισμός τείνει να προσεγγίσει τον επίσημο στόχο τού σχεδόν 2%.

«Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει αμετάβλητη η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης ενόψει μιας παρατεταμένης περιόδου ασθενικής ανάπτυξης και υποτονικού πληθωρισμού», επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός στην τελευταία αναφορά του για την οικονομία της Ευρωζώνης προ της αποχώρησης της Κριστίν Λαγκάρντ από τη θέση της γενικής διευθύντριας για να αναλάβει την ΕΚΤ. Επιπροσθέτως, στο κείμενο επισημαίνεται πως το κοινό νόμισμα παραμένει ελαφρώς υποτιμημένο, ανεξαρτήτως του ότι στο παρελθόν έτος είχε εμφανίσει ανατίμηση. Ζήτησε επιπλέον ο διεθνής οργανισμός από χώρες με υψηλά πλεονάσματα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών τους, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να κάνουν περισσότερες επενδύσεις, ώστε να αποκατασταθούν οι ισορροπίες. Αναφορικά τώρα με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι θα εξακολουθήσει πόρρω να απέχει από τον στόχο της ΕΚΤ τουλάχιστον έως το 2022 και φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,3%, όπως εκτιμά και η ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή