Φονική αδράνεια με τον αριθμό 112

Φονική αδράνεια με τον αριθμό 112

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούλιο του 2018, μόλις μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η τέως ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας χαρακτήριζε «απαράδεκτες» τις αιτιάσεις της Ν.Δ. για χρονοτριβή στην αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτάκτων Αναγκών (112). Ανέφερε μάλιστα ότι μέχρι τις αρχές του 2019 θα είχε υλοποιηθεί πλήρως η αναβάθμισή του. Ενα χρόνο αργότερα, και μετά τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, το 112 εξακολουθεί να υπολειτουργεί. Eάν όλα είχαν προχωρήσει βάσει εκείνου του χρονοδιαγράμματος, ο τηλεφωνικός αριθμός θα μπορούσε σήμερα να συμβάλει στην έκτακτη ενημέρωση πολιτών και στην έγκαιρη εκκένωση περιοχών.

Δύο είναι οι βασικές εκκρεμότητες στη χρήση του 112: να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αυτόματου γεωεντοπισμού και να δοθεί η δυνατότητα αποστολής προειδοποιητικών sms σε κινητά τηλέφωνα πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σήμερα ο γεωεντοπισμός όσων καλούν σε βοήθεια μπορεί να γίνει μεταξύ τριών έως και 15 λεπτών. Πρέπει αρχικά να βρεθεί το στίγμα από κεραία κινητής τηλεφωνίας και έπειτα ο πάροχος να δώσει τα στοιχεία. Με την αναβάθμιση του 112, δεν θα μεσολαβεί αυτό το χρονικό διάστημα. Μόλις κάποιος καλεί σε βοήθεια, θα φαίνεται πού βρίσκεται.

Σήμερα αναμένεται να γίνουν δοκιμές της αποστολής προειδοποιητικών sms για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δύο πειραματικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι και άλλη μία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κατεχάκη. Οριοθετείται μια περιοχή σε πολύγωνο και όσα κινητά βρίσκονται μέσα σε αυτό λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα. Το ίδιο σύστημα δίνει τη δυνατότητα προειδοποιητικών κλήσεων με ηχογραφημένο μήνυμα σε σταθερά τηλέφωνα εντός της ίδιας περιοχής. Εάν το σύστημα λειτουργούσε πέρυσι, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί για τους πυρόπληκτους στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο μόνοι τους, όταν πλέον η φωτιά έφτασε στις πόρτες τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε χθες ότι η ενεργοποίηση του 112 αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η περιπετειώδης πορεία του τηλεφωνικού αριθμού κρατάει από το 2010, όταν είχε υπογραφεί η αρχική συμφωνία για την αναβάθμισή του. Ακολούθησαν εννέα χρόνια γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Αρχικά το έργο δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί εγκαίρως και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως είχε προβλεφθεί. Το 2016 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα» (2014-2020), ενώ το 2018 χρειάστηκε να υπογραφεί νέα τροποποιημένη σύμβαση.

Η κακοκαιρία της περασμένης Τετάρτης είχε προβλεφθεί εγκαίρως από την ΕΜΥ, η οποία από τις 9 Ιουλίου είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Από το απόγευμα της Τετάρτης η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε επικοινωνήσει με τους αρμόδιους περιφερειάρχες και είχε θέσει σε ετοιμότητα τον τοπικό μηχανισμό. Οπως επισημαίνουν πηγές της γενικής γραμματείας, το φαινόμενο των ισχυρών ανέμων εκδηλώθηκε εντός λίγων λεπτών. Ο απολογισμός από το πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο ήταν επτά νεκροί (ένας ψαράς και έξι ξένοι τουρίστες) και 120 τραυματίες, εκ των οποίων οι 26 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Μέσα σε 20 λεπτά

«Ελένη, έρχεται τσουνάμι». Η προειδοποίηση της γειτόνισσας στην Ελένη Καραγιαννίδου, που εκείνη την ώρα δειπνούσε με παρέα στο μπαλκόνι του σπιτιού της στην Πορταριά Χαλκιδικής, ήρθε μάλλον αργά. «Ετρεχα για να μαζέψω τις τέντες που έσπασαν», περιγράφει η 80χρονη κ. Καραγιαννίδου. Στο μεταξύ, από τα κουφώματα γέμισε όλο το σπίτι νερά. «Σπεύσαμε με κουβάδες να βγάλουμε το νερό έξω, μέσα στο σκοτάδι, αφού διεκόπη η ηλεκτροδότηση, και ενώ ακόμα μαινόταν η θεομηνία». Ολο το κακό έγινε μέσα σε είκοσι λεπτά. Τα κλαδιά των δένδρων στην αυλή έσπασαν, έφυγαν τα κεραμίδια γειτονικών σπιτιών, τα οποία πλημμύρισαν ολοσχερώς.

«Εχω περάσει πενήντα καλοκαίρια της ζωής μου εδώ, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», σχολιάζει η ίδια. «Ηταν ευτύχημα που όλα συνέβησαν νύχτα», επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Ορλης, που ζει μόνιμα στα Νέα Μουδανιά. «Αν ήταν μέρα, όλος ο κόσμος θα ήταν έξω στις παραλίες, θα είχε επικρατήσει πανικός», διευκρινίζει. Το βράδυ οι περισσότεροι βρίσκονταν σε σπίτια. «Παρ’ όλα αυτά, προκλήθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα στους δρόμους, καθώς πολλοί τουρίστες προσπάθησαν να απομακρυνθούν με Ι.Χ., όμως δεν γνώριζαν τους δρόμους και –απουσία ηλεκτροδότησης– δεν έβλεπαν τις πινακίδες». Μέσα σε λίγη ώρα, ένας συνδυασμός ανεμοστρόβιλου με βροχή και χαλάζι «ξήλωσε» κεραμίδια, τούβλα, πινακίδες, έριξε δένδρα και έκανε καναπέδες, μηχανάκια και ποδήλατα να «πετάνε». Την επόμενη ημέρα δεν υπήρχε κανένας λουόμενος, η παραλία είχε όλη αποκλειστεί, τα πεύκα που βρίσκονταν μέχρι πρότινος περιμετρικά της ακρογιαλιάς είχαν καταποντιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή