Αρνητικό πρόσημο και για ομόλογα των αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών

Αρνητικό πρόσημο και για ομόλογα των αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ράλι στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης συμπαρασύρει σε αρνητικό έδαφος και τις αποδόσεις στις αντίστοιχες αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης. Οι προσδοκίες για μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, αλλά και στις ΗΠΑ, οδηγούν στα ύψη ακόμη και τις τιμές των ομολόγων σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τους Financial Times. Παραδείγματος χάριν, οι αποδόσεις όλων των κρατικών ομολόγων της Τσεχίας που έχουν εκδοθεί σε ευρώ κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα του μηδενός, γράφει ο Τόμι Στάνμπινγκτον της βρετανικής εφημερίδας.

Σε αρνητικό πρόσημο κινείται, επίσης, το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για την οικονομία της Ουγγαρίας, ενώ οριακά πάνω από το μηδέν βρίσκεται η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Πολωνίας.

«Το κύμα σηκώνει ψηλά όλες τις τιμές των ομολόγων», σχολιάζει ο Βίκτορ Σζάμπο, ο οποίος διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο με ομόλογα αναδυόμενων αγορών στην Aberdeen Standard Investments. Οπως επισημαίνει στους Financial Times, οι ασφαλιστικοί όμιλοι στην Ιαπωνία τελευταία έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αγορές κρατικών ομολόγων που μέχρι πρόσφατα τους ήταν «ανεξερεύνητες», όπως αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Το ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων επεκτείνεται από τις ώριμες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ στις αναδυόμενες, καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από το 3,23%, που ίσχυε πέρυσι τον Νοέμβριο, στο 2,101% χθες. Το κόστος δανεισμού της γερμανικής οικονομίας σε βάθος δεκαετίας έχει διολισθήσει περίπου από το 0,38% τον Νοέμβριο του 2018 στο -0,259% χθες. Στη Γαλλία, αντίστοιχα, οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από το 0,8% προ οκταμήνου στο 0,026%. Αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο, επίσης, για παράδοξα φαινόμενα στις αγορές σταθερού χρέους, παρατηρεί ο Μπάρναβι Μάρτιν της Bank of America Merrill Lynch. Ορισμένα βραχυπρόθεσμα εταιρικά ομόλογα που ανήκουν στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk), συμπεριλαμβανόμενων τίτλων της Νokia και της Altice, κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Σήμερα είναι αρνητικές οι αποδόσεις σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα, συνολικού ύψους 12 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Barclays. Είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τα μέσα του 2016, όταν δηλαδή είχε λάβει χώρα το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit. Τα περισσότερα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις εντοπίζονται στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία. Ανέρχονται, περίπου, στα 4,4 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Tradeweb.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή