Πειθαρχικό για το δεκαώροφο της Μακρυγιάννη

Πειθαρχικό για το δεκαώροφο της Μακρυγιάννη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ερώτημα της απόλυσης παραπέμπεται στο πειθαρχικό η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου και τέσσερις ακόμη αρχαιολόγοι της υπηρεσίας για ενέργειές τους σχετικά με την υπόθεση της ανέγερσης του δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου 5, συμφερόντων Cocomat, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Η κοινοποίηση της παραπομπής έγινε την περασμένη Πέμπτη 4 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Η ανέγερση του ξενοδοχείου είχε απασχολήσει το ΚΑΣ ύστερα από προσφυγές κατοίκων για το ύψος του σε σχέση με το μνημείο της Ακρόπολης και, παρά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις του συμβουλίου και την αυτοψία των μελών του στο σημείο, ακόμη δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη γνωμοδότηση σχετικά με τη νομιμότητα της άδειας δόμησης. Η υπόθεση βρίσκεται στο ΣτΕ, ενώ το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά. Για τους χειρισμούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων είχε διαταχθεί ΕΔΕ από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Αδάμ – Βελένη. Η κ. Μπάνου είχε καταγγείλει με συνέντευξή της στην «Κ» (25/4/2019) την πολιτική στοχοποίησή της. Η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά είχε ζητήσει την παραίτηση της κ. Μπάνου στις αρχές Ιουνίου, αίτημα που πήρε πίσω λίγες ημέρες μετά.

Η κοινοποίηση της παραπομπής στους ενδιαφερομένους έγινε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Επίσης, παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό και πάλι με το ερώτημα της απόλυσης τρεις ακόμη διευθυντές και στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Πρόκειται για την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων Ευγενία Γερούση, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλή Βλαχούλη, την προϊσταμένη της ΕΦΑ Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, οι οποίοι παραπέμπονται για την υπόθεση της πυρκαγιάς σε ένα σπουδαίο μνημείο, το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, πριν από δύο χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ξύλινης στέγης του, μοναδικής στο είδος της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή