Σύμμαχος του Πούτιν ελέγχει το 20% των εξαγωγών σιταριού

Σύμμαχος του Πούτιν ελέγχει το 20% των εξαγωγών σιταριού

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικός τραπεζικός όμιλος που διοικείται από σύμμαχο του προέδρου Πούτιν κατάφερε να ελέγχει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα περίπου το 20% των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών.

Ο όμιλος της VTB με επικεφαλής τον Αντρέι Κοστίν αποφάσισε πέρυσι να δραστηριοποιηθεί στην αγορά σιτηρών και έκτοτε έχει αγοράσει περιουσιακά στοιχεία όπως τερματικούς σταθμούς σε λιμάνια, εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών και εταιρεία διαπραγμάτευσης σιτηρών. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, αυτές οι επενδύσεις της VTB ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. δολάρια. Οι αγορές επιτρέπουν στην τράπεζα να ελέγχει το ένα πέμπτο των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών, σύμφωνα με υπολογισμούς του ρωσικού ινστιτούτου μελετών αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η επιχειρηματική αυτή κίνηση επιτρέπει στη VTB να αποκτήσει πρόσβαση σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα των ρωσικών σιτηρών και να αποτελέσει σοβαρό ανταγωνιστή για μεγάλους εξαγωγείς, όπως η Trading House RIF και η Cargill. Η ρωσική βιομηχανία σιτηρών προσφέρει σημαντικά κέρδη, καθώς η άνθηση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει τη Ρωσία τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού παγκοσμίως, προμηθεύοντας χώρες που βρίσκονται μέχρι και στην άλλη άκρη του κόσμου, όπως το Μεξικό και την Ινδονησία.

Τη δεκαετία του 1990 οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού ήταν αμελητέες, με τις ΗΠΑ να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη, με εξαγωγές σχεδόν 30 εκατ. μετρικών τόνων, και ακολουθούσαν Ε.Ε. και Καναδάς με εξαγωγές περίπου 20 εκατ. μετρικών τόνων. Μέχρι την περίοδο 2009-2010 η εικόνα στην αγορά σιτηρών είχε αλλάξει σημαντικά, με τις ρωσικές εξαγωγές να βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τις καναδικές, δηλαδή λίγο κάτω από 20 εκατ. μετρικούς τόνους, ενώ εξακολουθούσαν να προηγούνται ΗΠΑ και Ε.Ε. με εξαγωγές λίγο πάνω από 20 εκατ. μετρικούς τόνους τόνους. Τη διετία 2014-2015 στην πρώτη θέση των εξαγωγέων είχε περάσει η Ε.Ε., με εξαγωγές σχεδόν 36 εκατ. μετρικών τόνων και ακολουθούσαν Καναδάς, ΗΠΑ και Ρωσία με εξαγωγές 22-24 εκατ. μετρικών τόνων, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Για το 2019-2020 προβλέπεται πως η Ρωσία θα βρεθεί στην πρώτη θέση των εξαγωγέων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, καθώς οι εξαγωγές της υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 38 εκατ. μετρικούς τόνους σιταριού. Ακολουθεί η Ε.Ε. με εξαγωγές περίπου 27 εκατ. μετρικών τόνων και λίγο πιο πίσω ΗΠΑ και Καναδάς. «Πλέον τοποθετούμε σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας», λέει στο Bloomberg ο Ατανάς Ντγιουμαλίεφ, επικεφαλής εμπορευμάτων στη VTB Capital στη Μόσχα. «Οικοδομούμε μια κάθετη εφοδιαστική αλυσίδα που εκτείνεται από τους αγρότες μέχρι τον τελικό καταναλωτή ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας κ.λπ.», εξηγεί.

Στόχος της VTB, η οποία δραστηριοποιείται σε τομείς που ποικίλλουν, από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι την αγορά ακινήτων, είναι να βοηθήσει τη Ρωσία να αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών. Ο Κοστίν, ο οποίος έχει υπερασπιστεί δημοσίως τον Πούτιν, ενώ του έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, έχει προβεί σε αρκετές επιτυχημένες επενδύσεις. Η VTB είχε εξαγοράσει το 2012 μερίδιο στη ρωσική θυγατρική της αλυσίδας Burger King, όταν αυτή είχε μόλις 38 καταστήματα στη Ρωσία. Σήμερα διαθέτει περισσότερα από 600. «Η επιχείρηση διαχείρισης σιτηρών είναι πολύ κερδοφόρα και ελπιδοφόρα», λέει ο Αλεξέι Κριβοσάπκο, ειδικός στη γεωργία στην Prosperity Capital με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 4 δισ. δολαρίων. Η VBT θα εμπορεύεται σιτηρά από γραφεία στη Ρωσία και στην Ελβετία και σκοπεύει να επεκτείνει την ομάδα διαπραγμάτευσης, λέει ο Ντγιουμαλίεφ, ο οποίος έχει εργαστεί επί μία δεκαετία στην Deutsche Bank και στην Goldman Sachs. Η επένδυση της VTB στα σιτηρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων στη ρωσική βιομηχανία σιτηρών και αυτή με τη σειρά της σε νέα αύξηση των εξαγωγών, σύμφωνα με την Ελενα Σβαρτ, ειδική σε γεωργικές επενδύσεις στη μονάδα της εταιρείας συμβούλων KPMG στη Μόσχα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή