Γεννηματά: «Οσοι θέλουν καρέκλα να φύγουν τώρα»

Γεννηματά: «Οσοι θέλουν καρέκλα να φύγουν τώρα»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπεράσπιση» της πορείας του κόμματος και –εν μέρει– του εκλογικού αποτελέσματος, αυτοκριτική, αλλά και αιχμές με ιδιαίτερα αυστηρά μηνύματα προς το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ περιελάμβανε η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο της παράταξης.

Η πρόεδρος του κινήματος, σχολιάζοντας το 8,10% της Κυριακής, επανέλαβε ότι πρόκειται για θετικό αποτέλεσμα σε δύσκολες συνθήκες, ωστόσο για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι «δεν συντελέστηκε η επιδιωκόμενη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών», εννοώντας ότι η επομένη των εκλογών βρήκε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ενισχυμένους. Προχωρώντας σε αποτίμηση της πορείας του κόμματος, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι και η ίδια φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι η προσπάθεια για «ενότητα, διεύρυνση και ανασύνθεση του πολιτικού μας χώρου» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Ωστόσο, έστρεψε τα πυρά της και προς το εσωκομματικό πεδίο, κάνοντας λόγο για στελέχη «κρυπτόμενα στον αγώνα, που αρχίζουν τώρα, με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, να εμφανίζονται». Παράλληλα, σε μια έμμεση πλην σαφή αιχμή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, μίλησε για εκείνους «που και το 2015 έλεγαν να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, να γίνει Επινέ με διαδικασίες μακριά από τη βάση της παράταξης» (σ.σ. αναφορά σε παλαιότερη δήλωσή του στην οποία είχε θέσει θέμα δημιουργίας νέου ενιαίου φορέα με αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων στα πρότυπα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος τη δεκαετία του ’70). Η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά, μάλιστα, ήρθε λίγες ώρες μετά την πρώτη δημόσια δήλωση του κ. Ανδρουλάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο χαρακτήρισε «ασύμβατο προς τις προσδοκίες του ΚΙΝΑΛ».

Από την κριτική της κ. Γεννηματά δεν έλειψαν τα «βέλη» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά προθύμων», ενώ, «φωτογραφίζοντας» τον ίδιο τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, του καταλόγισε «υπόγειες συναλλαγές» και του απέδωσε ρόλο «δούρειου ίππου». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο, η επικεφαλής του κινήματος έστειλε, σε υψηλούς τόνους, μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος, υπογραμμίζοντας πως «όσοι ακόμα στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα».

Τέλος, δίνοντας στίγμα της αντιπολιτευτικής στάσης που θα ακολουθήσει, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το ΚΙΝΑΛ παραμένει πιστό στην αυτονομία του, αλλά θα απέχει από «όρους διπολικής αντιπαράθεσης», προσθέτοντας ότι «θα ασκεί κριτική σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί να συνομιλεί και με τους δύο».

Αναδιοργάνωση

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απαρίθμησε και τα βήματα που θα γίνουν με στόχο τη δομική αναδιοργάνωση του κόμματος. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται: σύγκληση πανελλαδικής προγραμματικής συνδιάσκεψης το φθινόπωρο, συνδιάσκεψη και συνέδριο νεολαίας, μητρώο και ακαδημία στελεχών, καθώς και συγκρότηση προσωρινών νομαρχιακών επιτροπών και εκλογή νέων.

Παράλληλα, σε μια κίνηση που παραπέμπει και στην πρόθεση για έναν εν γένει απολογισμό της πορείας του ΠΑΣΟΚ από την έναρξη της κρίσης, όταν δηλαδή ξεκίνησε και η καθοδική του πορεία, η κ. Γεννηματά πρότεινε συγκρότηση ειδικής επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη, η οποία θα αναλύσει συνολικά την πολιτική και εκλογική πορεία του κόμματος από το 2009 και θα καταλήξει σε πόρισμα μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τέλος σε επίπεδο προσώπων, ο Αποστόλης Σπυρόπουλος αναλαμβάνει τον συντονισμό των τομεαρχών, ο Στέφανος Παραστατίδης θα είναι γραμματέας οργανωτικού και ο Δημήτρης Μάντζος, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή