Η ιστορία της πόλης σου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ιστορία σου είναι η ιστορία της πόλης σου» ήταν το θέμα του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος με πιλοτική εφαρμογή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ηταν μια σύμπραξη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Εθνικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

«Κύριος σκοπός του μαθητικού διαγωνισμού ήταν ο ψηφιακός εγγραμματισμός και η οπτικοακουστική παιδεία», εξηγεί η κ. Σοφία Παπαδημητρίου, προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείου Παιδείας.

«Στο πλαίσιο της οπτικοακουστικής παιδείας, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα του κινηματογράφου. Τους ζητήσαμε λοιπόν βίντεο, στα οποία θα συμπεριλάμβαναν φωτογραφίες ή συνεντεύξεις, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διασώσουν την ιστορία του τόπου τους, τα δικά τους βιώματα και των προγόνων τους.

Ο ψηφιακός εγγραμματισμός επιτυγχάνεται μέσα από μια διαδικασία τεκμηρίωσης: πρέπει να αναφέρουν πού βρήκαν τα στοιχεία που αξιοποίησαν, αν τα ψηφιοποίησαν. Εξοικειώνονται, επίσης, με την έννοια των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς μαθαίνουν πως δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι χωρίς τη σχετική άδεια χρήσης», λέει.

Ο διαγωνισμός ήταν διεθνής. Από την Ελλάδα έλαβαν μέρος 27 σχολεία. Το πρώτο βραβείο απέσπασε το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο των Βρυξελλών.

«Η γειτονιά μας λέγεται Saint-Gilles. Εκεί βρίσκεται το σχολείο μας, το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Βρυξελλών. Ονομάζεται και Κεστεκίδειο, χάρη στον δωρητή Λεωνίδα Κεστεκίδη – τον γνωστό “Λεωνίδα” με τα σοκολατάκια…» λέει η κ. Βασιλική Καραμπέτσου, φιλόλογος στο σχολείο του Βελγίου.

«Πρόκειται για αμιγώς ελληνικό σχολείο, με περίπου 120 μαθητές όλων των βαθμίδων. Πολλά είναι παιδιά υπαλλήλων του Δημοσίου, άλλα βιοπαλαιστών. Κάποιων οι γονείς έχουν μικρές επιχειρήσεις ή μπορεί να είναι εγγόνια ανθρακωρύχων. Στον μαθητικό πληθυσμό, και παιδιά μεταναστών από την Αλβανία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία, που είχαν έρθει αρχικά στην Ελλάδα και έφυγαν ξανά λόγω οικονομικής κρίσης. Τα παιδιά τους όμως έχουν μάθει να μιλούν μόνον ελληνικά, οπότε φοιτούν στο ελληνικό σχολείο», αποτυπώνει τη σύνθεση του σχολείου της η κ. Καραμπέτσου. «Στο Saint-Gilles είναι πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο, ενώ εδώ βρίσκεται η έδρα της ελληνικής κοινότητας. Τα παιδιά αποφάσισαν να μελετήσουν πώς βρέθηκαν τόσοι Eλληνες στις Βρυξέλλες – το πρώτο κύμα ήταν οι ανθρακωρύχοι, το ’57. Το δεύτερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το ’80. Και οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ. Ακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων που ήρθαν για να τους εξυπηρετήσουν».

Η ομάδα που συμμετείχε στον διαγωνισμό είναι πενταμελής: Ελένη Βακαλοπούλου, Βασίλης Τσαντήλας, Ρένια Παπαδοπούλου, Αρετή Κουμαρά και Χάρης Μαλέκος (σκηνοθέτης). Τα παιδιά δημιούργησαν μια 15λεπτη ταινία με τον τίτλο “Je suis Grec” (Είμαι Ελληνας), την οποία αφιέρωσαν στους μετανάστες του χθες και του σήμερα.

Πήραν συνέντευξη από την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου “Κρήτη”, ανθρακωρύχους, αλλά και τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας. Από εκεί άντλησαν και φωτογραφικό υλικό, πηγές, στατιστικά στοιχεία. Τι συγκίνησε τα παιδιά πιο πολύ; Τα λόγια του ανθρακωρύχου: “Ο κόσμος που ήρθαμε ήταν καλύτερος από εκείνον που είχαμε”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή