Ματιές στον κόσμο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αρχιτεκτονική του Φρανκ Λόιντ Ράιτ στη λίστα της UNESCO

ΗΠΑ

Η ένταξη των κτιρίων του Αμερικανού αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήταν μια κίνηση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους φίλους της αρχιτεκτονικής. Στην πρόσφατη 43η συνάντηση της επιτροπής για την Παγκόσμια Κληρονομιά, που έγινε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η UNESCO ενέταξε στη λίστα μια σειρά από μνημεία ή σύνολα. Ενα από αυτά, σε μια ενότητα, ήταν «Η αρχιτεκτονική του Φρανκ Λόιντ Ράιτ από τον 20ό αιώνα». Ηταν η ευτυχής έκβαση της πρωτοβουλίας της οργάνωσης για τη διατήρηση των έργων του Αμερικανού αρχιτέκτονα, η οποία άρχισε να εργάζεται για αυτόν τον στόχο πριν από 15 χρόνια, έπειτα από σύσταση του ICOMOS, που λειτουργεί συμβουλευτικά προς την UNESCO. H ένταξη στην παγκόσμια λίστα δεν μεταφράζεται σε οικονομική ενίσχυση, αλλά χωρίς αμφιβολία δίνει μεγάλη προβολή, φέρνει επισκέπτες, προκαλεί εγρήγορση και επαναφέρει το ενταγμένο μνημείο στη διεθνή προσοχή.

Συνοδεύεται, δε, και από υποχρεώσεις για την καλή συντήρηση των κτιρίων ή των συνόλων. Η ευθύνη ανήκει στη χώρα στην οποία βρίσκεται το κάθε μνημείο. Η ιδιοφυΐα του Φρανκ Λόιντ Ράιτ συνέβαλε στην καλλιέργεια συγκεκριμένου ύφους και ρυθμού στην αρχιτεκτονική των Ηνωμένων Πολιτειών τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Ο ίδιος είχε μεταβολίσει όλο εκείνο το ρηξικέλευθο ρεύμα πρωτοπορίας που στην Αμερική, ήδη από το 1880, προωθούσε νέες τυπολογίες, νέα υλικά και νέα σκέψη για την πόλη του αύριο, συζήτηση που ήταν ανοικτή εκείνα τα χρόνια στο Σικάγο και στη Νέα Υόρκη. Από τα έργα της ωριμότητάς του είναι, φυσικά, το σπειροειδές Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν, που άρχισε να χτίζεται τη δεκαετία του 1940, ένα από τα κτίρια που εντάχθηκαν στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αλλά μαζί με το Γκούγκενχαϊμ επελέγησαν και ιδιωτικές επαύλεις, οι περισσότερες στο ιδιαίτερο στυλ Prairie, την τυπολογία και ρυθμολογία που πρότεινε ο Λόιντ Ράιτ για το νέο αμερικανικό σπίτι, συνήθως μονώροφο ή διώροφο, με έντονη στέγη και σε πλήρη εναρμόνιση με τους σχεδιασμένους κήπους. Ηταν ένα μοντέρνο στυλ με αμερικανική ταυτότητα, με χρήση τούβλου και πλήθος υλικών, που δημιουργούσαν χάσμα από το κλασικό ύφος των βικτωριανών επαύλεων. Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα από αυτά τα σπίτια, η οικία Arthur B. Heurtley, που χτίστηκε το 1902 στο Oak Park, στα περίχωρα του Σικάγου.

ΝΤΟΥΙΣΜΠΟΥΡΓΚ

Οι φωτογραφίες του Τιλ Μπρένερ

Πολυπράγμων μουσικός και φωτογράφος, ο 48χρονος Γερμανός δημιουργός Τιλ Μπρένερ παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό πρότζεκτ σε έκθεση στο μουσείο Küppersmühle του Ντούισμπουργκ. Ο Μπρένερ ερεύνησε επί 12 μήνες τη βιομηχανική ζώνη της Ρηνανίας και φωτογράφισε πρόσωπα, κτίρια, βιομηχανική αρχιτεκτονική, χώρους γοήτρου αλλά και φύση, επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα πολύπτυχο πρόσωπο της περιοχής της Ρηνανίας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Ψυχρός Πόλεμος

Αυτό το δωμάτιο είναι ένας από τους επισκέψιμους χώρους στο μνημείο Hohenschoenhausen στο Βερολίνο, που έως την πτώση του Τείχους ήταν κρατητήρια της Στάζι. Εδώ και λίγα χρόνια, το αποτρόπαιο αυτό κτίριο έγινε μουσείο και θεωρείται ένα από τα μείζονα κέντρα καταστολής και ελέγχου του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας. Χιλιάδες Γερμανοί είχαν συλληφθεί και ανακριθεί σε αυτό το κτίριο, που αποτελεί πλέον κομμάτι και αυτό της γερμανικής ιστορίας.

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ

Ισλαμική τέχνη

Στο περίφημο μουσείο του Ιδρύματος Καλούστε Γκουλμπενκιάν, στη Λισσαβώνα, παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο έκθεση με θέμα την «Ανοδο της ισλαμικής τέχνης». Η έκθεση αναδεικνύει εκθέματα από τις πλούσιες συλλογές του μουσείου και επιχειρεί να διερευνήσει τα συλλεκτικά ενδιαφέροντα του αρμενικής καταγωγής Καλούστε Σαρκίς Γκουλμπενκιάν (1869-1955) και τη συγκρότηση της συλλογής του τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.

ΠΑΡΙΣΙ

Τα «Πάθη» του Σαρκοζί

Το βιβλίο με τίτλο «Passions» («Πάθη») είναι το πιο πρόσφατο του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Εκδόθηκε από τις εκδόσεις de L’Observatoire και από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του έγινε μπεστ σέλερ. Τυπώθηκε σε 200.000 αντίτυπα και έχει τον χαρακτήρα μιας αυτοβιογραφικής αφήγησης, που προκάλεσε το

ενδιαφέρον του κοινού. Το βιβλίο, 360 σελίδων, εξιστορεί την πολιτική πορεία του Σαρκοζί από το 1975. Την περίοδο 2007-2012 ήταν πρόεδρος.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Οι φωτογραφίες του Ερβιν Ολαφ

Ανάμεσα στα αριστουργήματα του Rijksmuseum του Αμστερνταμ έχουν στηθεί οι φωτογραφίες του Ολλανδού φωτογράφου Ερβιν Ολαφ, που παρουσιάζει το πρότζεκτ «12x Erwin Olaf». Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου, προτείνει ένα διάλογο ανάμεσα στη διαρκή έμπνευση του Ολαφ από την κλασική ζωγραφική του 17ου αιώνα και τα πρωτότυπα έργα. Στα 60 του χρόνια, ο Ερβιν Ολαφ λέει ότι βρήκε τις καλλιτεχνικές ρίζες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή