Τεχνητή νοημοσύνη: Ανταπόκριση από το μέλλον

Τεχνητή νοημοσύνη: Ανταπόκριση από το μέλλον

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να συζητήσουν με μία ηγετική φυσιογνωμία διεθνώς στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) είχαν, χθες, όσοι παρέστησαν σε κλειστή συνάντηση με την Ανίτα Σουλ Μπρέντε, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας iris.ai και ομιλήτρια στο δεύτερο Singularity Greece Summit, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Νοεμβρίου.

Στην ομιλία της, η ιδιοφυής Νορβηγή επιχειρηματίας με την πανκ κόμμωση, μίλησε για τα πιο πρόσφατα άλματα της τεχνητής νοημοσύνης, τις προοπτικές περαιτέρω εξέλιξής της και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Οπως ανέφερε, της προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία το κακό που μπορεί να προκληθεί ακουσίως, από προγραμματιστές που αγνοούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των αλγορίθμων που σχεδιάζουν, παρά τα εκούσια σχέδια κατάχρησής της.

Η Σουλ Μπρέντε ανέτρεξε στην πρόσφατη ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης. «Μόλις το 2012 φτάσαμε σε ένα επίπεδο υπολογιστικής ισχύος και διαθέσιμων δεδομένων επαρκές για να ενεργοποιηθούν πολύ παλιές τεχνολογίες», όπως τα νευρωνικά δίκτυα και η βαθιά μάθηση (deep learning).

Η «στενή» τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο χαρακτηρίζεται από την αδυναμία μεταβίβασης δεξιοτήτων από ένα αντικείμενο σε ένα άλλο. Στον τομέα αυτό, ωστόσο, τη «μεταβιβαζόμενη μάθηση» (transfer learning), έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος πρόσφατα, σημείωσε η CEO της iris.ai – μιας εταιρείας που εστιάζει στη χρήση ενός ψηφιακού βοηθού για τη διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας. Επιπλέον, πρόσθεσε, η Google έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατανόηση των συμφραζόμενων στη γλώσσα, ενισχύοντας την ακρίβεια της αυτόματης μετάφρασης, έχει αναβαθμιστεί η αυτόματη επεξεργασία οπτικού υλικού και έχουν σημειωθεί βήματα σύγκλισης της AI με την κβαντική υπολογιστική (quantum computing). Επίσης, η ομιλήτρια στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, το αυξανόμενα περίπλοκο σύμπαν των οποίων επιτρέπει σε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης να μαθαίνουν με μεγάλη ταχύτητα σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Σχετικά με τη δυνατότητα ανάδυσης της «γενικής τεχνητής νοημοσύνης» (Artificial General Intelligence ή AGI), δηλαδή ενός επιπέδου ευφυΐας αντίστοιχου του ανθρώπινου, τόνισε ότι «δεν έχουμε ιδέα» πότε μπορεί να προκύψει. Οπως εξήγησε, κάθε επιστημονικός κλάδος –οι φυσικοί, οι μαθηματικοί, οι νευροεπιστήμονες– εστιάζει σε ένα διαφορετικό επιστημονικό άλμα ως καταλυτικό για την επίτευξη της AGI, καθένα από τα οποία είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. Στο περυσινό NeurIPS, το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο για τη μηχανική μάθηση, είπε, ο μέσος όρος των προβλέψεων για την έλευση της AGI ήταν 66 χρόνια, με τους Ασιάτες ειδικούς πάντως να είναι πιο αισιόδοξοι έναντι των Βορειοαμερικανών συναδέλφων τους.

Η Σουλ Μπρέντε τόνισε επανειλημμένως ότι ο βαθμός στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει παράγοντα χειραφέτησης ή αποξένωσης στο μέλλον θα εξαρτηθεί από «το ποιος δημιουργεί τα προγράμματα και για ποιο σκοπό». Σήμερα, είπε, η συντριπτική πλειονότητα των αλγόριθμων «σχεδιάζεται από λευκούς άνδρες νεαρής ηλικίας», οι προκαταλήψεις των οποίων συχνά αντανακλώνται στη συμπεριφορά των έξυπνων μηχανών. Η δεοντολογική προσέγγιση στον σχεδιασμό τέτοιων προγραμμάτων, τόνισε, δεν μπορεί να περιορίζεται στις διαβουλεύσεις των διοικητικών συμβουλίων και των κορυφαίων στελεχών – «πρέπει να καθορίσει τη συμπεριφορά ακόμα και του 22χρονου μαθητευόμενου μηχανολόγου». Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα Google Ads δείχνουν αγγελίες για θέσεις εργασίας υψηλού κύρους έξι φορές πιο συχνά σε άνδρες από ό,τι σε γυναίκες – αναπαράγοντας την τρέχουσα κατανομή τέτοιων θέσεων μεταξύ των δύο φύλων.

Συγκρίνοντας την Κίνα με τις ΗΠΑ, παρατήρησε ότι και οι δύο χώρες έχουν θέσει την AI ως στρατηγική προτεραιότητα, αλλά το καθεστώς της Κίνας μπόρεσε να κινητοποιήσει την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων του – «αυτή είναι η ομορφιά τού να μην είσαι δημοκρατία», σχολίασε δηκτικά. Οσο για την Ευρώπη, έχει μείνει πίσω, μεταξύ άλλων επειδή παραμένει κατακερματισμένη ως ψηφιακή αγορά· «πηγαίνουμε στο Λονδίνο αναζητώντας επενδυτές και μας λένε ότι δεν είμαστε βρετανική εταιρεία», όπως αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή