Η ιστορία μιας οικογένειας και ατμόσφαιρα εποχής στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»

Η ιστορία μιας οικογένειας και ατμόσφαιρα εποχής στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα αξιοθέατα στη Σκιάθο είναι και το «Σκιαθίτικο Σπίτι», ένα μικρό οικογενειακό μουσείο κατά τα πρότυπα των σπιτιών που έχουν έκθεμα τον εαυτό τους. Είναι ένα πετρόχτιστο διώροφο του 1910 στην πρωτεύουσα του νησιού, που είναι άλλωστε και ο μόνος οργανωμένος οικισμός, στην οδό Πολυτεχνείου, κοντά στο κέντρο. Το ανακάλυψα σε ένα πρόσφατο ταξίδι στη Σκιάθο, στην κυριολεξία έπεσα πάνω του, στρίβοντας από ένα στενό. Με εντυπωσίασε η πάστρα του και η αρχοντιά του και δεν μετάνιωσα που αφιέρωσα λίγο χρόνο στην εξερεύνηση των θησαυρών που μας προσφέρει. Είναι το δημιούργημα μιας οικογένειας, πατέρας και κόρες, ξεναγούν τους επισκέπτες στο πατρογονικό σπίτι γεμάτο κειμήλια, φορεσιές, αντικείμενα και φωτογραφίες.

Με είσοδο δύο μόνο ευρώ, o επισκέπτης εισέρχεται από την είσοδο της αυλής. Στο βάθος ανάμεσα σε πρασινάδες υπάρχουν τα μεγάλα πιθάρια που βρέθηκαν στο υπόγειο (χώρος αποθήκευσης του ελαιόλαδου), γεωργικά εργαλεία και μυλόπετρες. Αλλά είναι το εσωτερικό του σπιτιού που έχει το μεγάλο ενδιαφέρον. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν διασωθεί πολλά έπιπλα και αντικείμενα της ίδιας οικογένειας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Φορεσιές αυθεντικές, ακόμη και μια κομμένη πλεξούδα, λάμπες, κασέλες, καρέκλες και σοφάδες, πίνακες και φωτογραφίες, σερβίτσια και υφαντά, συγκροτούν όλα μαζί μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Συγκινεί η πρωτοβουλία για την ίδρυση αυτού του μικρού ιδιωτικού μουσείου στη Σκιάθο, με την τόσο ιδιαίτερη παράδοση, γηγενών και προσφύγων αργότερα, με κινητικότητα και επιρροές. Κάποιοι πρόγονοι της οικογένειας στο «Σκιαθίτικο Σπίτι» είχαν μεταναστεύσει στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Νιούπορτ, γι’ αυτό υπάρχουν και φωτογραφίες αλλά και δώρα και αντικείμενα που είχαν έρθει από εκεί. Ολα αυτά γεννούν ένα πολιτισμικό χαρμάνι, γοητευτικό και μοναδικό στην πληρότητά του.

Στο ισόγειο υπάρχει το αυθεντικό τζάκι, ο καστρινός και ο σκιαθίτικος καναπές, ο πολυέλαιος του 1883, ένας ρωμαϊκός αμφορέας, παραδοσιακές φορεσιές, σκιαθίτικα χαλιά, κεντήματα και κοσμήματα. Η ξύλινη σκάλα οδηγεί στον όροφο όπου υπάρχουν τρία δωμάτια και ένα οφίς, όπου και μια πολύ ωραία λιθογραφία με τον Γεώργιο Α΄ και την Ολγα. Θα δείτε κασέλες με κειμήλια, τον αργαλειό, το σιδερένιο κρεβάτι με τα αυθεντικά κεντήματα και στρωσίδια και την ξύλινη κασέλα της νύφης. Σε κορνίζες οι οικογενειακές φωτογραφίες, με τις μορφές των παλαιότερων γενεών σε σέπια και ασπρόμαυρα πορτρέτα. Από τα παράθυρα μπαίνει το φως του ήλιου και η θέα δείχνει τον περίγυρο της γειτονιάς. Μια όμορφη εμπειρία στην πόλη της Σκιάθου.

Για περισσότερες πληροφορίες: 24270 21334, [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή