Με εβδομαδιαίες απώλειες 4,05% ο Γενικός Δείκτης

Με εβδομαδιαίες απώλειες 4,05% ο Γενικός Δείκτης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη ωστόσο να μαζεύει στο τέλος τις μεγάλες ενδοσυνεδριακές απώλειες που προκάλεσαν οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν σε τράπεζες και ΔΕΗ και να κλείνει με πτώση μόνο 5 μονάδων, τη στιγμή που στη Γουόλ Στριτ καταγράφονταν νέα ιστορικά υψηλά. Οι επενδυτές είχαν τοποθετηθεί για την «είδηση» της αυτοδυναμίας της Ν.Δ. και πλέον ανασυντάσσουν τα χαρτοφυλάκιά τους περιμένοντας «φρέσκα» νέα, έτσι ώστε να δώσουν νέα «καύσιμα» στην αγορά. Πάντως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει χαλάσει και υπάρχουν εκ νέου προϋποθέσεις για να δοκιμαστεί το επίπεδο των πρόσφατων υψηλών στο άμεσο μέλλον. Οι συναλλακτικοί όγκοι διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και δείχνουν ικανοί να υποστηρίξουν το εγχείρημα της επιστροφής στα υψηλά έτους. Ενδεχομένως αυτό που αλλάζει είναι η ταχύτητα της ανόδου, όπως σημειώνουν.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 858,35 μονάδες, ενώ χθες ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τις 846,19 μονάδες (-1,93%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,19 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,81%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,24% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 2,43% στις 736,49 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,05% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 12,08%. Οι επενδυτές πούλησαν την είδηση της αυτοδυναμίας επιβεβαιώνοντας μια από τις πλέον δημοφιλείς χρηματιστηριακές ρήσεις που ισχύουν πριν και μετά από κάθε κομβικό γεγονός, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Παρ’ όλα αυτά, μετά τις γρήγορες απώλειες του 7% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, ενεργοποιήθηκαν αγοραστικά αντανακλαστικά που ανέκοψαν τη δυναμική της διόρθωσης.

Η πτώση αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στο «γρήγορο χρήμα» και έχει ισχυρό αποτύπωμα από τους εγχώριους επενδυτές λιανικής, με πολύ μικρότερη συμμετοχή από θεσμικούς. Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στο οικονομικό προσκήνιο όσο θα πλησιάζουμε στην ψήφισή τους, ενώ στις 17 Ιουλίου αναμένεται και η επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την οποία θα συζητηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα εξοικονομήσεων που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά. Από τη στάση των Ευρωπαίων θα εξαρτηθεί και ο χρόνος εφαρμογής των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή