Ενισχύονται οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed

Ενισχύονται οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου στα μέσα της εβδομάδας που διανύσαμε, είχαν πιο ήπιο τόνο από ό,τι αναμενόταν, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 30-31 Ιουλίου. Επαναλαμβάνοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να ενεργήσει όπως αρμόζει ώστε να διατηρήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, ο επικεφαλής της Fed τόνισε πως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να απειλείται από την αβεβαιότητα όσον αφορά την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας, τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και τον χαμηλό πληθωρισμό. Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση στα τέλη Ιουλίου φάνηκε και από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου που δημοσιεύτηκαν μέσα στην εβδομάδα, στα οποία αναφερόταν ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, το ενδεχόμενο για μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου κατά 25 μονάδες βάσης έχει προεξοφληθεί πλήρως, ενώ η πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι περίπου 18%.

Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου βρέθηκε στο 1,94% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, προτού ενισχυθεί ελαφρώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύσαμε, διαπραγματευόμενο στην περιοχή του 2,15% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, λόγω του υψηλότερου από τον αναμενόμενο δομικού πληθωρισμού Ιουνίου στις ΗΠΑ και των περιορισμένων προσδοκιών για μια επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου, η οποία διαπραγματευόταν στο -0,23% την ώρα συγγραφής του άρθρου την Παρασκευή, 18 μονάδες βάσης υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό -0,41% που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ήταν ελαφρώς ενισχυμένη (+0,3%) σε εβδομαδιαία βάση, διαπραγματευόμενο στην περιοχή του 1,1260 την ώρα συγγραφής του άρθρου την Παρασκευή, κοντά στο υψηλό ημερών 1,1285 που σημειώθηκε την Πέμπτη, αλλά χαμηλότερα από το υψηλό 3 μηνών 1,1412 περί τα τέλη Ιουνίου, εν μέρει λόγω ανησυχιών για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή