Ο εφιάλτης του φονικού τυφώνα «Κατρίνα» επιστρέφει στη Νέα Ορλεάνη

Ο εφιάλτης του φονικού τυφώνα «Κατρίνα» επιστρέφει στη Νέα Ορλεάνη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εφιαλτικές αναμνήσεις από τον τυφώνα «Κατρίνα», που σκόρπισε τον όλεθρο στη Νέα Ορλεάνη το 2005, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 1.800 νεκρούς, αφυπνίζονται καθώς η τροπική καταιγίδα «Μπάρι» πλήττει από χθες την πολιτεία της Λουιζιάνας.

Θέλοντας να αποφύγει το κακό προηγούμενο του Τζορτζ Μπους του νεότερου, η προεδρία του οποίου κηλιδώθηκε από την πρωτοφανή ανικανότητα στη διαχείριση της φυσικής καταστροφής, ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών να συντονίσουν τις προσπάθειές τους. Η παραγωγή πετρελαίου στην πολιτεία μειώθηκε στο μισό και οι ενεργειακές εταιρείες απομάκρυναν το προσωπικό τους από τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις τους.

Η τροπική καταιγίδα έφτασε στις ακτές της Λουιζιάνας σήμερα το πρωί και, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε τυφώνα –τον πρώτο στον Ατλαντικό Ωκεανό εντός του 2019– με τους ανέμους να ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 120 χλμ. την ώρα.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που φοβούνται οι ειδικοί. «Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι ο άνεμος, αλλά η βροχή», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, Κεν Γκράχαμ.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο «Μπάρι» θα φέρει στη Λουιζιάνα τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις εδώ και αρκετές δεκαετίες, πιθανότατα ξεπερνώντας το καταγεγραμμένο ρεκόρ των 32 εκατοστών μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, το οποίο χρονολογείται από τις 8 Μαΐου 1995. Τέτοιας έντασης φαινόμενα είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές υποδομών. «Υπάρχουν τρεις τρόποι για να πλημμυρίσει η Λουιζιάνα: να πληγεί από θύελλα, να ανεβεί η στάθμη των ποταμών και να υπάρξουν σφοδρές βροχοπτώσεις. Εδώ θα έχουμε και τα τρία μαζί», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζον Μπελ Εντουαρντς.

Η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της περιοχής, του Μισισιπή, βρισκόταν ήδη σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα προτού ενσκήψει ο «Μπάρι», λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων της άνοιξης και της τήξης των πάγων, ενώ το έδαφος γύρω από τη Νέα Ορλεάνη ήταν ήδη μουσκεμένο από καταιγίδα που σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν μέσα σε μία ημέρα έπεσαν περίπου 23 εκατοστά νερού.

Ο «Μπάρι» θα αποτελέσει την πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στη Νέα Ορλεάνη ύστερα από το ολέθριο πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα». Πολλά από αυτά τα έργα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Εν αναμονή των ακραίων καιρικών φαινομένων, στρατεύματα της Εθνοφρουράς και σωστικά συνεργεία είχαν διαταχθεί σε διάφορα σημεία της πολιτείας, εξοπλισμένα με πλωτά σκάφη και ελικόπτερα, ενώ οι Αρχές είχαν αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες από κουβέρτες, πόσιμο νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή