Fitch: Μεγάλη πρόκληση η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής

Fitch: Μεγάλη πρόκληση η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναμονή του φορολογικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις 23 Ιουλίου βρίσκεται η Fitch, προκειμένου να προχωρήσει στις αποφάσεις της γύρω από την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 2 Αυγούστου, όπως επισημαίνει ο οίκος σε έκθεσή του. Παράλληλα τονίζει πως η μη μείωση του αφορολογήτου μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις της Νέας Δημοκρατίας με τους θεσμούς σχετικά με τους στόχους για τα πλεονάσματα.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Fitch, η εκλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης στην Ελλάδα βοηθά στη βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο μια δέσμη μέτρων στις 23 Ιουλίου, η οποία θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει σε 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ). Το υπερπλεόνασμα του 2018 δημιουργεί χώρο για κάποια δημοσιονομική χαλάρωση, ενώ οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την αύξηση του ΑΕΠ. Οπως επισημαίνει η Fitch, εάν υπάρξουν διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα της νέας κυβέρνησης και τις επιπτώσεις τους, θα τις ενσωματώσει στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή της για την Ελλάδα, στις 2 Αυγούστου.

Η Fitch τονίζει πως η μεγάλη πρόκληση της Ν.Δ. είναι η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βασιζόταν στις αυξήσεις των φόρων και στην υπο-εκτέλεση των κρατικών δαπανών για την επίτευξη της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου πριν από τις εκλογές, αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή. Η μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κατά τη Fitch, θα καταστήσει πιο δύσκολη την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ιδίως όταν μειώνονται οι φόροι. Παράλληλα, αν και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διαπραγματευτεί τη μείωση κατά 1% των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022) με τους πιστωτές –οι οποίοι αναμένεται να λάβουν υπόψη την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων καθώς και τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα– ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Fitch, ο διάλογος μαζί τους μπορεί να γίνει πιο δύσκολος ακριβώς λόγω της κατάργησης της μείωσης του αφορολογήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή