Ορατός κίνδυνος αποκλίσεων από τον στόχο για το πλεόνασμα

Ορατός κίνδυνος αποκλίσεων από τον στόχο για το πλεόνασμα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον κίνδυνο δημοσιονομικού κενού, μετά την ψήφιση των μέτρων του Μαΐου, για τον οποίο έχει προειδοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεσή της, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Το θέμα απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Στουρνάρα και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος είχε προηγουμένως ενημερωθεί για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ είναι υπαρκτός, τόσο για φέτος, όσο –κυρίως– για το 2020, όταν τα μέτρα θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και με το δεδομένο ότι δεν θα ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου. Το 2020, άλλωστε, σχεδιάζει η κυβέρνηση να τεθούν σε εφαρμογή οι φοροελαφρύνσεις που θέλει να ψηφίσει σύντομα.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικές είναι, κατά τις πληροφορίες, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πορεία εφαρμογής της ρύθμισης των 120 δόσεων, ιδίως για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως είναι γνωστό, η Κομισιόν είχε υπολογίσει ότι θα υπάρξει απώλεια, εξαιτίας της ρύθμισης, της τάξης του 0,3%-0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν μέχρι 1,1 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση υπολόγιζε ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει απώλεια, αλλά θα υπάρξει και αύξηση εσόδων.

Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος καλείται να «τετραγωνίσει τον κύκλο», ψηφίζοντας φοροελαφρύνσεις ενώ υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού κενού, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους των θεσμών, που θα βρεθούν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι την Τρίτη. Ο κ. Σταϊκούρας θα ήθελε να εξασφαλίσει μια συνεννόηση με τους θεσμούς εγκαίρως, καθώς σχεδιάζει να καταθέσει το νομοσχέδιο τον Αύγουστο, δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες «κατεβάζουν ρολά» τον μήνα αυτό.

Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμήνυσε στον κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχουν εργαλεία για να διαπραγματευθεί κανείς τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και πως γενικά οι θεσμοί θέλουν να βοηθήσουν, αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα ενημερώνονται εγκαίρως και θα υπάρχει συνεννόηση και όχι αιφνιδιασμός, όπως έγινε με τα μέτρα του Μαΐου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κοινό συμπέρασμα των κ. Μητσοτάκη και Στουρνάρα υπήρξε ότι «οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της».

Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα ποντάρει στην αναπτυξιακή διάσταση των φοροελαφρύνσεων, η οποία πράγματι αντιμετωπίζεται θετικά από τις Βρυξέλλες, εν αντιθέσει με τα μέτρα Μαΐου που είχαν θεωρηθεί μη αναπτυξιακά.

Ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε, εξάλλου, ότι θα εισηγηθεί την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν. «Θεωρούμε πως πλέον δεν έχουν χρησιμότητα τα capital controls», είπε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή