Αντιπαράθεση προέδρου – συνηγόρων στη δίκη της Siemens

Αντιπαράθεση προέδρου – συνηγόρων στη δίκη της Siemens

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξέγερση» των συνηγόρων υπεράσπισης σημειώθηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου επρόκειτο να συνεχισθεί η εκδίκαση της υπόθεσης Siemens με νέα αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας Ελένης Σκεπαρνιά στη βάση του νέου Ποινικού Κώδικα. Στην αρχή ζήτησε και έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος των Γερμανών κατηγορουμένων Κουτσενρόιτερ και Μπερνσάου, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος, ο οποίος αμφισβήτησε το δικαίωμα του προέδρου του δικαστηρίου να συνεχίσει τη δίκη σε περίοδο που ισχύει η διακοπή των εργασιών των δικαστηρίων λόγω εκλογών. Ο Πειραιώτης δικηγόρος Γιάννης Ηρειώτης επικαλέσθηκε μάλιστα επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με την οποία του απαγόρευε να παρασταθεί στη χθεσινή συνέχιση της διαδικασίας.

Τον λόγο πήρε και ο καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος, μέλος της επιτροπής σύνταξης των κωδίκων, που ανέφερε ότι σε άλλες δίκες αυτής της εβδομάδας οι δικαστές αποφάσισαν να μην συνεχισθεί η διαδικασία. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ηλίας Γιαρένης έδωσε σε αυτό το σημείο τον λόγο στην εισαγγελέα της έδρας, έχοντας υπονοήσει πριν με την τοποθέτησή του ότι, όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, γνωρίζει την πρόταση. Ο κ. Παπαστεριόπουλος κατήγγειλε τον πρόεδρο για «πραξικόπημα» και ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά, ο κ. Ηρειώτης μίλησε για απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας αν συνεχιζόταν η δίκη, ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο: «Με εξαναγκάζετε να διαπράξω πειθαρχικό αδίκημα, αν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε τη δίκη χωρίς συνηγόρους…» Ετσι, αποχώρησαν ομαδικά και οι περισσότεροι από 60 συνήγοροι υπεράσπισης.

Ο κ. Γιαρένης παραδέχθηκε ότι η στάση των δικηγόρων υπεράσπισης δεν ήταν απολύτως αναμενόμενη. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι οι συνήγοροι διέστρεψαν την πραγματικότητα παρουσιάζοντας τη δική τους επιμονή να μη διεξαχθεί η δικάσιμος σαν εξαναγκασμό από το δικαστήριο.

Πίσω από την αντιπαράθεση υφίστανται, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών διαδίκων, φόβοι για το πώς θα γίνει η… μετάβαση από το παλιό καθεστώς του Ποινικού Κώδικα στον νέο, που ισχύει από την 1η Ιουλίου. Στη δίκη που έγινε προχθές Πέμπτη για την υπόθεση Μυτιληναίου – Νέζη, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να θεωρηθεί υπάλληλος του Δημοσίου ο κ. Νέζης (να σημειωθεί ότι ο κ. Μυτιληναίος απαλλάχθηκε), παρά το γεγονός ότι καταργήθηκε το παλιό άρθρο του κώδικα 263Α, με το οποίο οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ θεωρούνταν δημόσιοι υπάλληλοι (τώρα πλέον, με τον νέο κώδικα, δεν θεωρούνται). Στη δίκη της Siemens, με δύο δεκάδες κατηγορουμένους από τον ΟΤΕ, η εφαρμογή του νέου κώδικα θα οδηγούσε στην απαλλαγή τους, καθώς δωροδοκίες σε ιδιωτικούς υπαλλήλους πριν από το 2007 δεν τιμωρούνταν.

Στην εισηγητική έκθεση του νέου κώδικα αναφέρεται επί λέξει για την κατάργηση αυτού του άρθρου: «Υπό τις σημερινές συνθήκες, που χαρακτηρίζονται από ουσιώδη περιορισμό του δημόσιου τομέα και την πλήρη απελευθέρωση των μονοπωλιακών τομέων της αγοράς (τηλεπικοινωνίες, τραπεζικές υπηρεσίες κ.λπ.), η διάταξη αυτή στερείται δικαιολογίας και επιπλέον παρεμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία ζωτικών τομέων της οικονομίας. Αλλωστε, ποινικοποίηση της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα καλύπτει διαχρονικώς σε ικανό βαθμό το τιμωρητικό “κενό” που επιδίωξε να καλύψει το ισχύον άρθρο 263Α». Η δίκη της Siemens θα συνεχισθεί από Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή