E.E.: Για γερούς λύτες η εκλογή Φον ντερ Λάιεν

E.E.: Για γερούς λύτες η εκλογή Φον ντερ Λάιεν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δύο εργάσιμες ημέρες απομένουν έως την ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν και η κατάσταση στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει προηγούμενο. Το σώμα, που χρειάζεται να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία ώστε να επιβεβαιώσει τον διορισμό της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φαίνεται χωρισμένο σε τρεις ομάδες με ισάριθμα μέλη: στους υπέρ, στους κατά και στους αναποφάσιστους.

Ακόμη δραματικότερη από την αριθμητική της ψήφου είναι η προέλευση των πιθανών υποστηρικτών της Φον ντερ Λάιεν, καθώς η Χριστιανοδημοκράτισσα υποψήφια μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος μόνο και μόνο χάρη στη στήριξη ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως η ιταλική Λέγκα ή ακόμη και το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ. «Ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι, αν η Φον ντερ Λάιεν δεν συγκεντρώσει 400 ψήφους από φιλοευρωπαϊκά κόμματα, θα πρόκειται για καταστροφή», σημείωσε σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico. «Δεν θα έχει την ανθεκτική πλειοψηφία και τη βασική νομιμοποίηση που χρειάζεται για να προεδρεύσει με επιτυχία την επόμενη πενταετία». Το 2014, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε λάβει 422 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 27 αποχές, υποστήριξη την οποία η Φον ντερ Λάιεν δεν μπορεί να δει ούτε «με το κιάλι». Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας μπορεί να υπολογίζει σε μερική υποστήριξη των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, από τους οποίους μπορεί να λάβει τουλάχιστον 86 ψήφους. Αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχει καμία διαρροή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τότε φθάνει τις 286 ψήφους, δηλαδή χρειάζεται άλλες 89 για την απόλυτη πλειοψηφία.

«Οχι» από Πορτογάλους

Μεταξύ των Σοσιαλιστών, αυτοί που σίγουρα δεν θα την υποστηρίξουν είναι οι Πορτογάλοι, καθώς εκτιμούν ότι επιμένει στις αγκυλώσεις και στις στρεβλώσεις που βύθισαν την Ευρωζώνη στην κρίση. «Οι απαντήσεις που έδωσε η υποψήφια απέχουν πολύ από αυτό που θα χρειαζόταν για να λάβει την ψήφο βουλευτών που έχουν εντολή να εφαρμόσουν μια προοδευτική ατζέντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Πορτογάλων Σοσιαλιστών, Κάρλος Ζορίνιο. «Δεν αποδεχόμαστε το γεγονός ότι δεν δεσμεύθηκε για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ούτε για τον στόχο της σύγκλισης με τη βοήθεια του πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου (προϋπολογισμός της Ε.Ε.)», προσέθεσε.

Η ομάδα των Φιλελευθέρων, που αρχικά φαινόταν ότι στοιχίζεται πίσω από τη Φον ντερ Λάιεν, έθεσε χθες μια σειρά νέων αιτημάτων, μεταξύ αυτών την άνοδο στην ιεραρχία της φιλελεύθερης επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ώστε να έχει τον ίδιο βαθμό με τον έως τώρα πρώτο αντιπρόεδρο, Σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς. Τόσο η Βεστάγκερ όσο και ο Τίμερμανς ήταν υποψήφιοι των πολιτικών ομάδων τους για την προεδρία της Κομισιόν, ως εκ τούτου διαθέτουν μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση από τη Φον ντερ Λάιεν, η οποία επελέγη από τους ηγέτες ως συμβιβαστική υποψήφια, όταν ατύχησαν όλες οι υπόλοιπες λύσεις.

Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την εμφάνισή της ενώπιον των ευρωβουλευτών στη συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια του σώματος. Η ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Σε περίπτωση που η υποψηφιότητά της καταψηφιστεί, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων οφείλουν να προτείνουν άλλο όνομα εντός 30 ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή