Σε αναμονή 400.000 αιτήσεις ασφαλισμένων προς τον ΕΦΚΑ

Σε αναμονή 400.000 αιτήσεις ασφαλισμένων προς τον ΕΦΚΑ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 160.000 εκκρεμότητες, αιτήσεις συνταξιοδότησης του Δημοσίου αλλά και αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης, χρόνου της στρατιωτικής θητείας ή σπουδών, παράλληλα με μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, διαπίστωσε κατά την  απροειδοποίητη επίσκεψη που πραγματοποίησε σε κτίριο του ΕΦΚΑ  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  Γ. Βρούτσης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό  Ν. Μηταράκη. Σωρευτικά, οι υποχρεώσεις – εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, υπολογίζονται σε περίπου 400.000, καθώς στις 160.000 υποθέσεις του Δημοσίου (πρώην ΓΛΚ) πρέπει να αθροιστούν και οι 230.000 του ΕΦΚΑ. Η επίσκεψη στα γραφεία του Ταμείου αποκάλυψε βέβαια και τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, όπως και την υποστελέχωση συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρέθηκε αντιμέτωπη με θλιβερές εικόνες ταλαιπωρημένων και αγανακτισμένων πολιτών που στέκονταν επί ώρες στις ουρές, προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα προς συνταξιοδότηση. Επίσης, διαπίστωσε τόσο τον μεγάλο φόρτο εργασίας των υποστελεχωμένων γραφείων εξυπηρέτησης όσο και τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο στοιβάζονταν εκτεθειμένες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη δέσμευση της κυβέρνησης ώστε να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο υποστήριξε πως εντάθηκε επί της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, και υποσχέθηκε ότι μέχρι την 1η Ιουνίου του 2020 το 34% των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά. Οσο για τις εκκρεμότητες, εκτίμησε ότι το μέγεθός τους ενδέχεται να είναι  μεγαλύτερο και από τις 400.000. Προσοχή βέβαια, δεν πρόκειται μόνο για ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, αλλά και για διάφορα αιτήματα ασφαλισμένων προς τον ΕΦΚΑ, όπως για παράδειγμα αναγνώρισης ή και εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει τεράστια αναμονή και για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων αιτημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή