Μπάσκετ: Αργοσβήνουν τα πρωταθλήματα

Μπάσκετ: Αργοσβήνουν τα πρωταθλήματα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ορυμαγδό» αντιδράσεων από την Ενωση των εθνικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης, την ULEB και με πρωταγωνίστρια τη διοίκηση της ισχυρότερης, ισπανικής «λίγκας» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, προκάλεσαν η επικύρωση του «κλειστού» πρωταθλήματος της Ευρωλίγκας και ο αποκλεισμός συμμετοχής ομάδων από τα εθνικά πρωταθλήματα, με βαθμολογικά κριτήρια. Στην Ευρωλίγκα της περιόδου 2020-2021, θα συμμετέχουν μόνο όσες ομάδες είναι μέλη-μέτοχοί της (11 με εγγυημένα συμβόλαια), oι δύο ομάδες θα προέλθουν από τον τελικό του επόμενου Eurocup και πέντε ομάδες με πρόσκληση. Αυτές οι 18 ομάδες συγκροτούν, σύμφωνα με τα κριτήρια της ιδιωτικής εταιρείας της Ευρωλίγκας, την «ελίτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές ομάδες από όλα τα εθνικά πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου, θα είναι οριστικά αποκλεισμένες και θα αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής μόνο στην περίπτωση που ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, κρίνει ότι έχουν τις οικονομικές και αγωνιστικές προδιαγραφές για να λάβουν τρεις νέες προσκλήσεις (wild card). H εισήγηση του Καταλανού, που έγινε αποδεκτή από τις ομάδες-μέλη του ευρωπαϊκού συνεταιρισμού, εκτός της διάνοιξης του χάσματος με την απαθή και σε ρόλο θεατή, FIBA, ανάγει το δικαίωμα συμμετοχής ομάδων στην Ευρωλίγκα, σε επίπεδο εμπορικής, οικονομικής διαπραγμάτευσης με την εκάστοτε ενδιαφερόμενη ομάδα, απαξιώνοντας τη θέση ή ακόμα και τη συμμετοχή της στο εθνικό πρωτάθλημά της.

«Το νέο σύστημα συμμετοχής καταστρατηγεί τις βασικές αρχές του συστήματος των αθλημάτων στην Ευρώπη και ειδικότερα τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέσω αθλητικών κριτηρίων και κατάταξης στα εθνικά πρωταθλήματα. Για τον λόγο αυτό, η ULEB απορρίπτει κατηγορηματικά το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο διανέμει αυθαίρετα πέντε wild cards, εκ των οποίων τις τρεις κάθε χρόνο» ανέφερε στην ανακοίνωσή της, η ULEB, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, η ισπανική «λίγκα» ήταν «καυστικότερη» στην ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας αυθαίρετο το νέο σύστημα συμμετοχής.

• Η Μακάμπι Ρισόν, η γερμανική Ουλμ, η Ανδόρα, η Μονακό και η κάτοχος του περυσινού Τσάμπιονς Λιγκ, Μπολόνια κληρώθηκαν μαζί με τον Προμηθέα στον πρώτο όμιλο του Eurocup που είναι η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της Ευρωλίγκας, με τη συμμετοχή 24 ομίλων στην εναρκτήρια φάση, ενώ την πρόκριση στη φάση των «16» θα πάρουν οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου.

Η ομάδας της Πάτρας που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της Βasket League, είναι η μοναδική εκπρόσωπος του ελληνικού μπάσκετ στη συγκεκριμένη διοργάνωση και στην οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά.

• Η ισχυροποίηση της Μπαρτσελόνα για την επανάκτηση πρωταγωνιστικού ρόλου στο ισπανικό πρωτάθλημα και στην Ευρωλίγκα, συνεχίστηκε με την ολοκλήρωση της επιστροφής του Αλεξ Αμπρίνες από τους Οκλαχόμα Θάντερ.

• Συμπαίκτης του Τζέιμς Χάρντεν στους Χιούστον Ρόκετς έγινε ο Ουέστμπρουκ που αποχώρησε από τους Οκλαχόμα Θάντερ, οι οποίοι θα πάρουν με ανταλλαγή τον Κρις Πολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή