Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/07/18)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφεραν αποτέλεσμα οι συναντήσεις Μυλωνά

Περίπου 140 επενδυτές συμμετείχαν στην έκδοση του ομολόγου Tier ΙΙ της Εθνικής Τράπεζας, η πλειονότητα των οποίων ήταν ξένοι (89%), με τις συνολικές προσφορές να διαμορφώνονται κοντά στο ποσό του 1,7 δισ. ευρώ. Στη συναλλαγή κυριάρχησαν επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου με ποσοστό 40%, ενώ 11% διατέθηκε στην Ιταλία και στην Ισπανία, 11% στην Ελλάδα, 8% σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, 7% στη Γαλλία, 5% στην Ασία και 18% σε άλλες χώρες. Καθοριστικές στην επιτυχία της έκδοσης ήταν οι κινήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, Παύλου Μυλωνά. Μετέβη ο ίδιος αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη όλων των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών και τους παρουσίασε τις προοπτικές της τράπεζας. Ετσι, κορυφαία επενδυτικά «σπίτια», όπως η BlackRock, η Pimco, η Kairos, η Lazard, η Soros και η Amundi, μπήκαν στην έκδοση με σημαντικά κεφάλαια.

Σεπτέμβριο οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη μετάθεση για τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Η παράταση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει σχετική τροποποίηση του Οδηγού και θα ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ανά ομάδα Περιφερειών, σημειώνει το υπουργείο. Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να ανοίξει το πρόγραμμα όπως όπως πριν από τις εκλογές. Δεν το κατόρθωσε και έδωσε μια «κοντινή» ημερομηνία.

Και ανάδοχοι και πωλητές ελληνικών ομολόγων

Την Παρασκευή εκδηλώθηκαν πιέσεις στην αγορά ομολόγων. Συνηθισμένη αντίδραση ενόψει της νέας έκδοσης που σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ολοι θέλουν να ανεβάσουν τις αποδόσεις των τίτλων που διαπραγματεύονται στην αγορά, καθώς αυτές αποτελούν το σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση του νέου τίτλου. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν πως μεταξύ των πωλητών εμφανίζονταν και κάποιοι από τις επενδυτικές τράπεζες που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» την έκδοση για λογαριασμό του ΟΔΔΗΧ.

Για Αύγουστο μετατέθηκε η τηλεματική του ΟΑΣΘ

Για τις 2 Αυγούστου 2019 μετατέθηκε η υποβολή προσφορών για το έργο της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον ΟΑΣΘ. Φαίνεται ότι στη διοίκηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (αναθέτουσα αρχή του έργου) επήλθε η λογική, η οποία εν μέσω εκλογών ήθελε να φορτώσει τους Ελληνες φορολογουμένους με ένα πολυδάπανο (39 εκατ. ευρώ) και πιθανώς αχρείαστο έργο. Το τελευταίο δεν σημαίνει ότι οι Θεσσαλονικείς δεν χρειάζονται την τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Τη στιγμή, όμως, που ο οργανισμός εκκαθαρίζεται, χωρίς να έχει συσταθεί ο νέος (ΑΣΥΘ) και χωρίς λεωφορεία, το να αγοραστούν οθόνες και ηλεκτρονικά εκδοτήρια είναι η κλασική περίπτωση του… βάζουμε το κάρο μπροστά από τα βόδια.

Δεν αλλάζει η πρόβλεψη της ΤτΕ για το κενό

Επιμένει η Τράπεζα της Ελλάδος στην εκτίμησή της ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει φέτος στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ, είπε χθες ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.), μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλωστε, δεν πέρασαν 10 ημέρες από τη δημοσίευση της έκθεσης της Τράπεζα της Ελλάδος, που περιείχε αυτή την πρόβλεψη. Προσέθεσε, όμως, ότι αυτά μπορεί να αλλάξουν συν τω χρόνω, αν ενταθούν οι προσπάθειες. Λίγο αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του εξηγούσε ότι με τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί θα έρθει ισχυρότερη ανάπτυξη και θα δημιουργηθεί έτσι επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση του προγράμματός της κυβέρνησης. Σωστά όλα αυτά, αλλά  η κρίσιμη παράμετρος είναι ο χρόνος, δεδομένου ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει σε ένα μήνα και η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει φοροελαφρύνσεις τον Αύγουστο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή