Δέκατο στην Ευρώπη, 72ο στον κόσμο το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δέκατο στην Ευρώπη, 72ο στον κόσμο το Πανεπιστήμιο Αθηνών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη 10η θέση στην Ευρώπη και την 72η θέση παγκοσμίως στον πίνακα Top Universities by Top Google Scholar Citations της Webometrics κατέλαβε το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η παγκόσμια αυτή κατάταξη δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουλίου για 8η φορά, περιλαμβάνει 5.011 ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και 30 ελληνικά πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλους φορείς εκπαίδευσης, όπως κολέγια. Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, στην 72η θέση παγκοσμίως και στην 10η θέση στην Ευρώπη με 2.068.170 ετεροαναφορές (citations). Την πεντάδα των καλύτερων ελληνικών πανεπιστημίων συμπληρώνουν το ΑΠΘ (θέση 334) με 651.553 ετεροαναφορές (αναφορές ως πηγή σε άλλα άρθρα), το ΕΜΠ (θέση 390) με 554.502 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέση 415) με 517.362 ετεροαναφορές και το Πανεπιστήμιο Κρήτης  (θέση 456) με 463.321 ετεροαναφορές.

Η συγκεκριμένη κατάταξη συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός  των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών συλλέχθηκαν το διήμερο 29-30 Ιουνίου 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, η φετινή κατάταξη του Ιουλίου περιλαμβάνει σημαντική μεθοδολογική αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες επτά κατατάξεις. Ο αριθμός ετεροαναφορών και κατά συνέπεια η θέση κάθε πανεπιστημίου υπολογίζονται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 100 προφίλ καθηγητών και ερευνητών του πανεπιστημίου, μείον τις ετεροαναφορές των πέντε πρώτων προφίλ. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 ο υπολογισμός γινόταν με βάση το άθροισμα των 10 καλύτερων προφίλ καθηγητών και ερευνητών του κάθε πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές του πρώτου προφίλ. Συνεπώς τα αποτελέσματα της τρέχουσας κατάταξης δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τις προηγούμενες κατατάξεις.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ετεροαναφορών του ΕΚΠΑ καλύπτει το 33% του συνόλου των ετεροαναφορών των 30 ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη. Οπως δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, «πρακτικά η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού-ερευνητικού έργου ενός πανεπιστημίου. Στο κριτήριο αυτό δεν ενδιαφέρει το πόσα άρθρα έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του πανεπιστημίου αλλά πόσες αναφορές του ονόματος και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων πανεπιστημίων. Με άλλα λόγια, ένα άρθρο του καθηγητή ενός πανεπιστημίου που έχει αναφερθεί ως πηγή σε άλλα 4.000 άρθρα, άρα έχει 4.000 ετεροαναφορές, δείχνει πολύ σημαντική επίδραση στο αντικείμενο που θεραπεύει, αλλά και επιστημονική αναγνώριση από την κοινότητα των συναδέλφων του παγκοσμίως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή