Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εθνική επέτειος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, με οικοδεσπότη τον Τζέφρεϊ Πάιατ

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εθνική επέτειος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, με οικοδεσπότη τον Τζέφρεϊ Πάιατ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φιλόξενη και δροσερή πρεσβευτική κατοικία παρέθεσαν λαμπρή δεξίωση για την 4η Ιουλίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και η σύζυγός του. Δεν ήταν μόνο τα εδέσματα που γαργαλούσαν τη μύτη μας, καθώς τα μπέργκερ ψήνονταν επιτόπου, αλλά και η χαρούμενη ατμόσφαιρα με μια στρατιωτική ορχήστρα που έπαιζε τζαζ μελωδίες. Στην είσοδο, τρεις μηχανές Harley Davidson στο γρασίδι και μερικά αυτοκίνητα-αντίκες εντυπωσίαζαν τους εισερχόμενους και προσφέρονταν για σέλφι. Οι οικοδεσπότες βρίσκονταν εκεί από τις επτά το απόγευμα για να χαιρετήσουν διά χειραψίας όποιον περνούσε το κατώφλι.

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εθνική επέτειος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, με οικοδεσπότη τον Τζέφρεϊ Πάιατ-1

Από αριστερά, ο Νίκος Βερνίκος με τον Λουκά Παπαδήμο και τη σύζυγό του στη δεξίωση για την 4η Ιουλίου.

Ο εορτασμός της 243ης επετείου από την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με τη σοπράνο Αναστασία Ζαννή να ζωντανεύει με τη φωνή της την ωραία αυτή στιγμή. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του πρέσβη, που έχει οργώσει απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα μας, θέλοντας να ανακαλύψει τα πιο όμορφα μέρη της. Ο Τζέφρεϊ Πάιατ καλωσόρισε όλους όσοι ήρθαν από την Αμερική για την ημέρα αυτή, αλλά και τους εκπροσώπους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και της απελθούσας πλέον κυβέρνησης που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της 3ης Ιουλίου. Οι εκλογές δεν είχαν πραγματοποιηθεί ακόμα και οι πολιτικές συζητήσεις για τα προγνωστικά έδιναν και έπαιρναν.

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εθνική επέτειος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, με οικοδεσπότη τον Τζέφρεϊ Πάιατ-2

H Τζένιφερ Νάιλς της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών με τον Αλέξη Φυλακτόπουλο.

Ο Τζέφρεϊ Πάιατ αναφέρθηκε στην επερχόμενη επέτειο των 200 ετών από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, λέγοντας ότι αντιστοίχως οι ΗΠΑ είχαν εορτάσει, το 1976, τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία τους. Θυμήθηκε ότι ο ίδιος ήταν έφηβος στην Καλιφόρνια εκείνη την περίοδο και πως ο εορτασμός είχε τη χροιά της προσπάθειας ίασης των εθνικών τραυμάτων που είχαν αφήσει πίσω τους ο πόλεμος του Βιετνάμ αλλά και το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ. «Εκείνη τη χρονιά», συνέχισε ο πρέσβης, «εορτάσαμε τις αξίες που κληροδότησαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στους ιδρυτές του κράτους των ΗΠΑ: τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη σημασία που έχουν οι συγκροτημένοι πολίτες για τη λειτουργία της πολιτείας».

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εθνική επέτειος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, με οικοδεσπότη τον Τζέφρεϊ Πάιατ-3

Ο Νίκολας Γκέιτζ, συγγραφέας της «Ελένης», στην πρεσβευτική κατοικία.

Για τα 200 αυτά χρόνια που ακολούθησαν της ίδρυσης, οι Αμερικανοί έβλεπαν την αντανάκλαση της επιρροής της αρχαίας Ελλάδας στην αρχιτεκτονική των δημόσιων κτιρίων των ΗΠΑ. Ο πρέσβης επεσήμανε πως όταν ξεσηκώθηκαν οι Ελληνες εναντίον των κατακτητών τους, πήραν έμπνευση σε αυτήν τη μάχη της ελευθερίας και από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας που είχαν δώσει μερικές δεκαετίες πριν οι Αμερικανοί. Ο Τζέφρεϊ Πάιατ αναφέρθηκε μάλιστα και σε φιλέλληνες, όπως ο Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου που ήρθε να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων αρματολών.

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εθνική επέτειος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, με οικοδεσπότη τον Τζέφρεϊ Πάιατ-4

Τρεις αγαπημένοι συνάδελφοι: Νίκος Μπακουνάκης, Μαριάννα Κακαουνάκη και Αγγελος Πετρόπουλος.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης προσέθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ισχυρότερες από ποτέ και πως υπάρχει ευρεία συναίνεση στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους πιο αξιόλογους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ. Ενας πυλώνας σταθερότητας και θεματοφύλακας των δυτικών δημοκρατικών ιδεωδών σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή. Ο πρέσβης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι όποιους ηγέτες και αν εκλέξουν οι Ελληνες, οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό τους. Στη συνέχεια, όλοι ύψωσαν τα ποτήρια τους στην υγεία των δύο χωρών.

Μετά τον χαιρετισμό, σχηματίστηκαν πολλά πηγαδάκια για πολιτικές συζητήσεις αλλά και για το φλέγον θέμα των διακοπών. Εκτός από τα μπέργκερ, υπήρχαν και άλλες λιχουδιές street food (πίτσες και χοτ ντογκ), τις οποίες όλοι ετίμησαν δεόντως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή