Η νέα πραγματικότητα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν μείνει κανείς σε ένα πρώτο επίπεδο συμβολισμών, η ανάληψη της ευθύνης του τόπου από τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί τη λήξη μιας μακράς και επώδυνης περιόδου, που στην καθομιλουμένη ονομάζουμε «κρίση». Το φαινόμενο της «Βαϊμάρης» με τον θρυμματισμό του πολιτικού φάσματος σε αντισυστημικά μορφώματα υποχωρεί, και η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό σχεδόν 40% επαναφέρει έναν κεντρικό άξονα πολιτικής πρότασης. Και μόνο ότι σκεφτόμαστε το μέλλον με όρεξη για δουλειά είναι συνθήκη απελευθερωτική και πηγή αισιοδοξίας.

Η εποχή του θυμού, της άρνησης, της διαρκούς σύγκρουσης και του ανορθολογισμού στην υπηρεσία θεσμικής αποδυνάμωσης της χώρας έχει παρέλθει. Εχουν μείνει υπολείμματα, όχι αμελητέα, αλλά σαφώς το τοπίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό του 2012 ή του 2015. Τότε υπήρχε παραλογισμός σε ένα τοπίο καπνισμένο. Σήμερα, υπάρχει ένα βλέμμα στο μέλλον. Και αυτό κάνει όλη τη διαφορά.

Ολο και περισσότεροι Ελληνες αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να σχεδιάζουν, να συνεκτιμούν, να αναζητούν λύση και όχι να βουλιάζουν στο πρόβλημα ανακυκλώνοντας αδιέξοδα. Η σκοτεινή δεκαετία που πέρασε άφησε στον τόπο ερείπια, κληροδότησε όμως και μια εμπειρία, πολύτιμη παρά το κόστος της «διαπαιδαγώγησής» μας. Ο μέσος Ελληνας πολίτης είναι πιο υποψιασμένος και χωρίς αμφιβολία περισσότερο απαιτητικός σε σύγκριση με το αρνητικά αξέχαστο 2015. Η πολιτική μεταβολή του Ιουλίου 2019 δημιουργεί τεράστια ευκαιρία. Αν επιτύχει η κυβέρνηση, αν δηλαδή κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά όπως έδειξαν οι πρώτες κινήσεις, θα διευρύνει την επιρροή της μέσα από το αίσθημα ασφάλειας και προοπτικής που θα προκαλεί. Η επιτυχία της νέας κυβέρνησης θα ενισχύσει την επιρροή της Νέας Δημοκρατίας προς τα αριστερά.

Ζητούμενο είναι να «ξεκολλήσει» η χώρα και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Είναι επίσης ευτυχής συγκυρία ότι από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα και η νέα δημοτική αρχή στην Αθήνα. Οι θετικές προοπτικές είναι μεγάλες, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και σύνεση. Η ανέλκυση της Αθήνας από τη σημερινή παρακμή και η βελτίωση της εικόνας της σε θέματα ασφάλειας, καθαριότητας, πολιτισμού, παιδείας και τουρισμού θα αντανακλούν ουσιαστικά και συμβολικά τις δυνατότητες της χώρας.

Οι πολίτες, ασχέτως της προτίμησής τους στις πρόσφατες εκλογές, θα εκτιμήσουν πολιτικές κινήσεις υπέρ της βελτίωσης της ζωής τους. Η πρόκληση είναι τεράστια και η ευκαιρία μοναδική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή