Το τελευταίο ταξίδι του δημάρχου Μπουτάρη στη Βόρεια Μακεδονία

Το τελευταίο ταξίδι του δημάρχου Μπουτάρη στη Βόρεια Μακεδονία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονές της αποχώρησής του από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο κ. Γιάννης Μπουτάρης πραγματοποιεί, στις 26 Ιουλίου, ταξίδι –το ύστατο με την ιδιότητα του δημάρχου– στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Μπουτάρης, μεσούσης της διαμάχης με τους γείτονες για το όνομα, είχε ανοίξει και διατηρούσε ως δήμαρχος δίαυλο επικοινωνίας με τα Σκόπια, στο πλαίσιο της «διπλωματίας των πόλεων».

Με την ιδιότητα του ηγέτη μια πόλης, όπως η Θεσσαλονίκη, που φιλοδοξεί να καταστεί «μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων», άνοιξε «παράθυρα» στη γύρω περιοχή, αλλά και πιο μακριά (Ισραήλ), με στόχο, αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές αλλά και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της, να προσελκύσει τουρισμό και να ενδυναμώσει την τοπική οικονομία.

Τα ανοίγματα του δημάρχου Θεσσαλονίκης προς τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία, και λιγότερο προς την Τουρκία, έγιναν αντικείμενο επικρίσεων από τους πολιτικούς του αντιπάλους –και όχι μόνο– και του κόστισαν τον κατ’ εκείνους τίτλο του «προδότη» με αποκορύφωμα τον ξυλοδαρμό του στον Λευκό Πύργο. Εκ του αποτελέσματος, ο κ. Μπουτάρης νομιμοποιείται να θεωρεί ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση καλού κλίματος ώστε ακόμη και τούτες τις μέρες η αγορά της Θεσσαλονίκης να «αναπνέει» από την παρουσία Τούρκων τουριστών, πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας και άλλων επισκεπτών προερχομένων από την ευρύτερη περιοχή. 

Ο ίδιος κ. Μπουτάρης, ερωτηθείς από την «Κ», χαρακτήρισε τη μετάβασή του στα Σκόπια «επίσκεψη αβροφροσύνης», στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Στέβο Πεντάροσκι και τον δήμαρχο του κέντρου της Πόλης των Σκοπίων κ. Σελάνοφσκι.

Η ατζέντα

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η συνεργασία γύρω από το Μουσείο Ολοκαυτώματος που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη –στα Σκόπια υπάρχει ήδη–, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και το περιβάλλον.

Με την αποχαιρετιστήρια επίσκεψή του στα Σκόπια, ο κ. Γιάννης Μπουτάρης «υπενθυμίζει» το ζήτημα της «διπλωματίας των πόλεων» και μένει να φανεί εάν και η διάδοχη κατάσταση στον δήμο θα τη συνεχίσει ή θα επανέλθουν οι θεωρίες της περιχαράκωσης στο όνομα ιστορικών διαφωνιών και εκκρεμοτήτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αρνήθηκε, μολονότι του προτάθηκε, να συνταξιδέψει με τον κ. Μπουτάρη στα Σκόπια ώστε να σηματοδοτήσει και με αυτόν τον τρόπο τη συνέχεια της πολιτικής του ανοίγματος της πόλης προς τις γειτονικές κοινωνίες.

Σημειώνεται ότι ο μεν κ. Ζέρβας είχε ταχθεί εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, ο δε κ. Μπουτάρης την είχε χαρακτηρίσει καλή, υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη.

Ολα αυτά, ενώ τα καραβάνια των επισκεπτών από τη Βόρεια Μακεδονία κατακλύζουν και φέτος τις ακτές της Βόρειας Ελλάδας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και την αγορά της Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή