Η κατάρα της Απλής Αναλογικής

Η κατάρα της Απλής Αναλογικής

6' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 έδωσαν στη Ν.Δ. άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, με 158 έδρες, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, για το οποίο την ψήφισε ο Ελληνικός Λαός. Ευτυχώς, διότι έτσι αποφύγαμε είτε τις «συμμαχικές» κυβερνήσεις, είτε τον εφιάλτη της Απλής Αναλογικής, η οποία θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, εκτός φυσικά αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αλλάξει ο νόμος.

Πρέπει να έχω γράψει τα περισσότερα κείμενα εναντίον της Απλής Αναλογικής και σήμερα θα σας κουράσω με άλλο ένα. Δυστυχώς, στην όμορφη χώρα μας, διαθέτουμε μια ξεροκεφαλιά που μόνο καταστροφές μπορεί να προκαλέσει. Παρά το γεγονός ότι μεγαλώσαμε με «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», εντούτοις είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε το λάθος μας και δύο και τρεις φορές. Δοκιμάσαμε την Απλή Αναλογική (Α.Α.) με τον Εκλογικό Νόμο του Τσοχατζόπουλου το 1989. Χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (Ιούνιος ’89, Νοέμβριος ’89 και Απρίλιος ’90) για να προκύψει μια εύθραυστη Κυβέρνηση με 151 Βουλευτές, εκ των οποίων ο ένας δανικός από τη ΔΗΑΝΑ. Στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου ’89 και Απριλίου ’90 είχαμε μια διακομματική κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων: Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού, όπου έγινε «της κακομοίρας». Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ μιλάνε για την περίοδο με τα διακομματικά ρουσφέτια και τη διακομματική διαπλοκή με επιχειρηματίες της εποχής. Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα.

Η βαρεμένη αριστερά ψήφισε την Α.Α. για τις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές και ψήφισε επίσης την Α.Α. για τις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Τα αποτελέσματα τα είδαμε. Ισως η χειρότερη περίπτωση να αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος που εκλέχθηκε διαθέτει μόλις 7 δημοτικούς συμβούλους και όλοι οι άλλοι διαθέτουν συνολικά 42 συμβούλους! Από τους 42 αυτούς συμβούλους οι 9 προέρχονται από 9 διαφορετικούς συνδυασμούς που εξέλεξαν από ένα μόνο σύμβουλο. Αυτός που ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο, αλλά ήρθε δεύτερος τη δεύτερη Κυριακή διαθέτει 11 συμβούλους. Αν μπερδευτήκατε, μην ανησυχείτε. Αυτοί που έφτιαξαν αυτό το εξάμβλωμα είχαν τρικυμία στο κρανίο. Θα σας το θέσω πολύ απλά για να διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι τόσο άσχετοι σε οποιοδήποτε ζήτημα, που ακόμα και στην περίπτωση αυτή τα έκαναν κυριολεκτικά θάλασσα. Αφού όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, και η μάχη στη δεύτερη Κυριακή κρίνεται μόνο μεταξύ των δύο πρώτων, τι νόημα έχει να ψηφίζουμε τη δεύτερη Κυριακή; Τα πιθανά ενδεχόμενα της δεύτερης Κυριακής είναι μόνο δύο:

Κανονική Περίπτωση. Αυτός που πρώτευσε την πρώτη Κυριακή να είναι ξανά πρώτος τη δεύτερη Κυριακή. Με άλλα λόγια η δεύτερη Κυριακή δεν αλλάζει απολύτως τίποτα και οι πολίτες ταλαιπωρούνται για ξαναψηφίσουν, χάνοντας χρόνο και χρήμα, αλλά η ψήφος τους δεν παρήγαγε κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Ανώμαλη περίπτωσηΑυτός που πρώτευσε την πρώτη Κυριακή έρχεται δεύτερος τη δεύτερη Κυριακή, οπότε εκλέγεται δήμαρχος ο δεύτερος της πρώτης Κυριακής, ο οποίος όμως θα διαθέτει λιγότερους συμβούλους από τον αντίπαλό του! Τρελό. Είχαμε αρκετές περιπτώσεις στις πρόσφατες εκλογές.

Μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να αιτιολογήσει την ταλαιπωρία και το κόστος για την ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής προκειμένου στην μια περίπτωση να μην παράξει κανένα αποτέλεσμα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση να δημιουργήσει την ανωμαλία; Γι’ αυτό μετά λόγου γνώσεως σας δηλώνω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται κυριολεκτικά. Το συνολικό κόστος μιας εκλογικής αναμέτρησης είναι τεράστιο. Μην περιορίζεστε μόνο στο άμεσο κόστος των εκλογών που είναι κάτι παραπάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Σκεφτείτε το κόστος μετακίνησης των ψηφοφόρων, τις άδειες που δίνονται από τις εργασίες για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι και άλλα πολλά. Είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία δεν συνεισφέρουν απολύτως τίποτα στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Με την παλαβή Αριστερά τα ξοδεύουμε στον βρόντο χωρίς κανένα πολιτικό αποτέλεσμα στην πρώτη περίπτωση και μια ανωμαλία στη δεύτερη περίπτωση. Ευτυχώς γλιτώσαμε, ελπίζω για πάντα, από τους ερασιτέχνες.

Η αιτιολογία για την καθιέρωση της Α.Α. ήταν ότι θα ευνοήσει τις συνεργασίες μεταξύ των διαφόρων συνδυασμών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παραμύθι όλων των εποχών. Βλέπετε να εξυπηρετείται αυτός ο στόχος με τα παραδείγματα που σας έδωσα παραπάνω; Ακόμα, όποιος γνωρίζει τον υπέρμετρο ατομισμό των Ελλήνων μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι αυτές οι ονειρώξεις μόνο εκβιασμούς και ανωμαλίες θα δημιουργήσουν. Ο καθένας που θα μπορεί, θα εκβιάζει για να περάσει το δικό του. «Είναι στη φύση μας», όπως μας υπενθύμισε πρόσφατα ο Σύριζα. Το βλέπετε παντού: Στο επιθετικό οδήγημα. Στην καταστρατήγηση της ουράς. Μόνο για την πάρτη μου κ.ο.κ.

Πριν από πολλά χρόνια όταν ένα άντρας είχε ερωτικές σχέσεις με μια κοπέλα, οι γονείς της τον υποχρέωναν να την παντρευτεί με την απειλή του δίκαννου. Είναι οι λεγόμενοι «shotgun marriages». Από αυτούς, με την πάροδο του χρόνου, γλιτώσαμε. Τώρα θέλουν να επιβάλουν τους πολιτικούς γάμους με την απειλή της ακυβερνησίας.

Επικαλούνται μάλιστα την Ευρώπη όπου υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συνεργασίας. Ως συνήθως ξεχνούν τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν. Θυμάμαι, ότι στο Βέλγιο έμειναν πολλούς μήνες χωρίς να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά η χώρα δεν κατέρρευσε. Στις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία και πάλι έκαναν πολλές εβδομάδες για να τα βρουν τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αν είχαμε παρόμοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα θα βλέπαμε αυθαίρετα στον Εθνικό Κήπο και στην Ακρόπολη. Εδώ οι Ρωμιός περιμένει την προεκλογική περίοδο για να κάψει και να χτίσει και δεν θα εκμεταλλευόταν μια περίοδο ακυβερνησίας για να κάνει το δικό του;

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο εναντίον της Α.Α. Το κατώφλι για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή είναι μόνο 3%. Ετσι έχουμε πολλούς επίδοξους κομματάρχες που σκέφτονται ότι δεν χάνουν και πολλά πράγματα αν κατέβουν στις εκλογές. Αν δεν μπούνε, χάσανε το ελάχιστο παράβολο. Αν όμως μπούνε στη Βουλή, τότε παίρνουν χρήματα και γίνονται ρυθμιστές της κατάστασης. Είχαμε 40 κόμματα στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και 20 κόμματα στις Βουλευτικές Εκλογές. Αν το κατώφλι ήταν ψηλότερο, έστω 6% έως 10% (στην Τουρκία ισχύει το 10%), τότε τα κόμματα που θα εκλέγουν βουλευτές θα είναι σοβαροί πολιτικοί σχηματισμοί ώστε να μπορούν να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Εδώ η παλαβή Αριστερά όταν συζητούσε τον Νόμο της Α.Α. που ψήφισαν, σκεφτόταν να καταργήσει ακόμα και το κατώφλι του 3% με καταστροφικές συνέπειες στα εθνικά μας θέματα. Ευτυχώς, φαίνεται ότι κάποιος μπορεί να τους επισήμανε τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε και έτσι διατήρησαν το 3%.

Πάμε τώρα να δούμε την εφαρμογή της Α.Α. στα αποτελέσματα της 7ης Ιουλίου 2019. Εδρες: Ν.Δ. – 130, Σύριζα – 103, ΚινΑλ – 27, ΚΚΕ – 17, Ε.Λ. – 12 και ΜέΡΑ25 – 11. Εκτός από τον μεγάλο συνασπισμό Ν.Δ. και Σύριζα που θα είχε 233 βουλευτές, ο μόνος άλλος συνδυασμός είναι Ν.Δ. με ΚινΑλ με 157 βουλευτές. Πιστεύετε ότι θα ήταν εφικτό για τη Ν.Δ. να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, για το οποίο ο Ελληνικός Λαός της έδωσε την πρώτη θέση, κάτω από αυτές τις συνθήκες; Στην πραγματικότητα η Ν.Δ. θα ήταν όμηρος του ΚινΑλ, όπως ακριβώς παραδέχτηκε (συνέντευξη στον ΣΚΑΪ) ο Αλέξης Τσίπρας ότι ήταν όμηρος του Πάνου Καμμένου, «από τον οποίο ήθελε να απαλλαγεί νωρίτερα, αλλά δεν μπορούσε».

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σενάριο. Το ΚινΑλ έχει δηλώσει ότι θέλει να αλλάξει τον Εκλογικό Νόμο, ώστε να καταργήσει αφενός την Α.Α., αλλά να περιορίσει το περίφημο bonus των 50 εδρών σε 30 έδρες. Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε την ακόλουθη κατανομή εδρών: Ν.Δ. – 147, Σύριζα – 93, ΚινΑλ – 24, ΚΚΕ – 15, Ε.Λ. – 11 και ΜέΡΑ25 – 9. Δηλαδή και πάλι η Ν.Δ. θα έπρεπε να συνεργαστεί με τουλάχιστον άλλο ένα κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αλήθεια, πόσο δημοκρατική είναι αυτή η περίπτωση; Το κόμμα που πλειοψήφησε στις εκλογές να χρειάζεται τη συνεργασία κάποιου άλλου για να κυβερνήσει;

Η επαναφορά της Ενισχυμένης Αναλογικής πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν αντέχουμε την ακυβερνησία και τους υποχρεωτικούς πολιτικούς γάμους.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή