Αλέξανδρος Βαρνάβας: Golden Visa, Green Visa και Non-Dom την επόμενη μέρα

Αλέξανδρος Βαρνάβας: Golden Visa, Green Visa και Non-Dom την επόμενη μέρα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Investment Migration Forum στη Γενεύη, του ετήσιου φόρουμ που διοργανώνεται από το Investment Migration Council (IMC), τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τη «μετανάστευση μέσω επενδυτικής δραστηριότητας» ή «επενδυτική μετανάστευση», που εδρεύει στην Ελβετία. Η Ελλάδα, αν και για πρώτη φορά δεν εκπροσωπήθηκε επισήμως (στο παρελθόν συμμετείχε μέσω του οργανισμού Enterprise Greece), βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας αναμένουν με ανυπομονησία τα επόμενα μεγάλα βήματά της στον τομέα της επενδυτικής μετανάστευσης.

Η επενδυτική μετανάστευση ξεκινάει το 1984, όταν ο Αγιος Χριστόφορος και Νέβις, ένα μικρό νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής, προσέφερε υπηκοότητα σε υποψήφιους επενδυτές. Στο πέρασμα των ετών, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της παγκόσμιας κινητικότητας (global mobility), η επενδυτική μετανάστευση έλαβε κινηματικό χαρακτήρα, με ολοένα και περισσότερες χώρες (ενδεικτικά: ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία κ.λπ.) να χορηγούν δικαίωμα διαμονής ή απευθείας υπηκοότητα σε μη υπηκόους που επενδύουν σε διάφορους τομείς της οικονομίας τους, όπως π.χ. στον κατασκευαστικό, στον τραπεζικό, στις νεοφυείς επιχειρήσεις ή ακόμη και για απευθείας συνεισφορά στα κρατικά ταμεία, δημιουργώντας μια παγκόσμια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ από την οποία είναι όλοι κερδισμένοι. Οι επενδυτές απολαμβάνουν πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια, καθαρότερο περιβάλλον, περισσότερες ευκαιρίες μόρφωσης και γενικά τη δυνατότητα να χτίσουν μια ήρεμη ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Τα κράτη υποδοχής και οι τοπικές κοινωνίες αντλούν επίσης πολλαπλά οφέλη, τόσο από την άμεση εισροή σημαντικών κεφαλαίων όσο και από την προσέλκυση νέων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας. Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικής Ερευνας (European Parliamentary Research Service – EPRS) έδειξε ότι τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε οκτώ ευρωπαϊκά κράτη τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ ως παράδειγμα τίθεται η Κύπρος, όπου η επενδυτική μετανάστευση συνεισέφερε το 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, δηλαδή περισσότερο από όλο τον αγροτικό της τομέα, ενώ εμφανής είναι η θετική επίδραση στην ανάπτυξη σχετικών κλάδων, όπως ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων.

Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες τάσεις της αγοράς οδηγούν τις χώρες να υιοθετούν νέους κανόνες και να προσφέρουν διευρυμένες δυνατότητες στους νέους «πολίτες του κόσμου», καθώς πλέον τα κράτη έχουν αντιληφθεί ότι η επενδυτική μετανάστευση δεν είναι μόνο ένα εργαλείο γρήγορης εισροής κεφαλαίων, αλλά κι ένας βιώσιμος και αμοιβαία επωφελής μηχανισμός για το άτομο, τη χώρα υποδοχής και την ευρύτερη κοινωνία σε βάθος χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, πολλές χώρες παρέχουν πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας μέσω επένδυσης, ενώ η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Κύπρος, μεταξύ άλλων, προσφέρουν προγράμματα «Startup Visa», που παρέχουν δικαίωμα διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών επιχειρηματίες (entrepreneurs), προκειμένου να αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) με προοπτική υψηλής ανάπτυξης (high growth potential) που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους η Πορτογαλία ψήφισε την εισαγωγή μιας νέας «Green Visa», ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις σε καθαρή πράσινη τεχνολογία.

Το ελληνικό πρόγραμμα εμφάνισε μια αυξανόμενη τάση κατά τα έτη 2017 και 2018, κυρίως λόγω προτίμησης από συγκεκριμένες κινεζικές εταιρείες συμβούλων μετανάστευσης, όμως τους τελευταίους δέκα μήνες έχει εμφανίσει σοβαρές δυσλειτουργίες, με κυριότερες τις μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση ραντεβού και έκδοση απόφασης από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ το ένα έτος, όπως επίσης και την ελλιπή υποστήριξη από μέρος των ελληνικών προξενικών αρχών. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη ΦΠΑ στις νέες οικοδομές περιορίζει δραστικά τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που δυνητικά προσφέρονται στον εγχώριο κατασκευαστικό τομέα. Βρισκόμαστε, λοιπόν, για ακόμη μία φορά στο κρίσιμο σημείο που η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει στάσιμη ή αν θα κάνει με αποφασιστικότητα το επόμενο μεγάλο βήμα στη νέα εποχή της επενδυτικής μετανάστευσης, προκειμένου τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία να αντλήσουν στο έπακρο τα οφέλη της παγκόσμιας κινητικότητας.

* Ο κ. Αλέξανδρος Βαρνάβας είναι δικηγόρος Αθηνών εξειδικευμένος σε θέματα επενδυτικής μετανάστευσης και μέλος του Advisory Committee του Investment Migration Council (ΙΜC).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή